‘Kip wassen is juist niet hygiënisch’

Meer dan een kwart van de kip-etende Nederlanders spoelt rauwe kip af onder de kraan, meestal om eventuele bacteriën weg te spoelen. Het Voedingscentrum raadt het wassen van kip af. De waterspetters en het sap van rauwe kip verspreiden juist ziekmakers door de keuken.

Hygiëne

Bacteriën worden na het wassen gevonden in de gootsteen, op het aanrecht en op de spullen die op het aanrecht liggen, zoals een snijplank of mes. Vanuit hygiëne raadt het Voedingscentrum wassen daarom af. Wie toch wil wassen, moet letten op een aantal zaken:

  • Zorg bij het wassen dat je zo weinig mogelijk spettert. Bijvoorbeeld door de kip voorzichtig onder te dompelen in een schaal met water en azijn of citroen.
  • Maak na het wassen het aanrecht, eventueel keukengerei en alle contactoppervlakken (zoals de hendel van de waterkraan) goed schoon met heet water en een sopje. Spoel ook de gootsteen door met heet water.
  • Het eventuele afdrogen van de kip kan het beste met keukenpapier, dat meteen na gebruik wordt weggegooid.
  • Was de handen grondig met water en zeep telkens na het aanraken van rauwe kip. Doe dit ook na het afdrogen van de kip.

Nieuwe waarschuwing op verpakking

Bacteriën op kip kunnen zorgen voor een voedselvergiftiging. Meestal komt dit door campylobacter of salmonella. Vaak voelt iemand zich dan een paar dagen flink beroerd, maar vooral kwetsbare groepen zoals zwangeren, ouderen en jonge kinderen kunnen ernstiger ziek worden van deze bacteriën. Door in de keuken veilig met rauwe kip om te gaan, kan een voedselinfectie worden voorkomen. Vanaf 1 juli 2022 is daarom een nieuwe waarschuwing op kipverpakkingen verplicht.

Bron: Voedingscentrum

Gepubliceerd op 16 mei 2022

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.