Keer Diabetes2 Om: pilot in 12 Europese landen

Onder de internationale naam “CARE4DIABETES Joint Action” wordt het leefstijlprogramma Keer Diabetes2 Om (KDO) inmiddels in 12 Europese landen als pilot geïmplementeerd.

CARE4DIABETES Joint Action

De Europese Unie heeft het leefstijlprogramma “Keer Diabetes2 Om” in 2022 als best practice voor diabetes type 2 verkozen. Daaruit volgt het internationale CARE4DIABETES Joint Action programma, met een pilot in 12 EU-lidstaten. Het doel van het leefstijlprogramma is om de gezondheid van deelnemers te verbeteren en de last van diabetes type 2 te verlichten, zowel op persoonlijk als maatschappelijk niveau. Op 22 februari is er in Den Haag een conferentie voor de deelnemende EU-lidstaten bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Lokale teams in 12 landen

Het programma wordt uitgevoerd door lokale teams uit 12 deelnemende landen: Spanje, België, Bulgarije, Griekenland, Hongarije, Italië, Malta, Polen, Portugal, Slowakije, Slovenië en Finland. De Nederlandse Stichting Voeding Leeft is eigenaar van het programma. Het team van Stichting Voeding Leeft verzorgt de opleiding van de teams en overziet de kwaliteit op Europees niveau. Emma Coles, directeur van Voeding Leeft: ‘De erkenning als “best practice” en de uitbreiding van onze impact naar Europa door lokale teams op te leiden is een opsteker voor het werk dat we doen. We hopen ook in deze landen verschil te maken en dat mensen de regie over hun leven terugvinden.’

Keer Diabetes2 Om

Vanaf 1 januari 2024 wordt Keer Diabetes2 Om (KDO) voor mensen met prediabetes of diabetes type 2 vergoed vanuit het basispakket. Het programma is in 2014 ontwikkeld door de Nederlandse Stichting Voeding Leeft, samen met artsen, wetenschappers en andere professionals. Keer Diabetes2 Om won in 2016 de Zinnige Zorg Award van VGZ. Sindsdien zijn meer dan 5.000 mensen met het programma gestart.

Resultaten

Het doel van KDO is het ziekteproces van diabetes type 2 en gewichtstoename om te keren, diabetesmedicatie af te bouwen of voorkomen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Na 2 jaar blijkt de kwaliteit van leven significant verbeterd, is het gemiddeld gewichtsverlies 7 kilo, gebruikt 67 procent van de respondenten minder diabetesmedicatie en is 28 procent geheel gestopt met de medicatie. De 4-jaarresultaten worden momenteel geanalyseerd.

Bron: persbericht Voeding Leeft

Gepubliceerd op 13 februari 2024

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.