Programma “Keer Diabetes2 Om” erkend door EU
“Keer Diabetes2 Om” van Voeding Leeft is door de Europese Unie officieel erkend als eerste en enige leefstijlbehandeling voor mensen met diabetes type 2. Deze multidisciplinaire leefstijlbehandeling richt zich op medicatieafbouw en complete remissie. De EU-Gezondheidsraad heeft de behandeling officieel bestempeld als “best practice” op Europees niveau.
Belangrijke bevindingen EU
Uit het rapport van de EU-gezondheidsraad blijkt dat Keer Diabetes2 Om als zeer relevant wordt bestempeld voor de volksgezondheid, op een gebied dat hoge prioriteit heeft. Daarnaast heeft het programma een sterk evidence-based concept met duidelijke SMART-doelstellingen, gerichte procesprotocollen en impactevaluaties. In het rapport staat ook dat het programma toegankelijk is voor mensen met een lagere sociaaleconomische status door het hanteren van lage tarieven en de vergoeding door verzekeraars. Dit is een belangrijk aspect voor de EU, want veel andere leefstijlbehandelingen kunnen, door de soms hoge tarieven, de ongelijkheid tussen inkomensgroepen vergroten.
Best practice
Keer Diabetes2 Om wordt ook bestempeld als “best practice” door de goede resultaten van deelnemers. Een jaar na start van het programma is 92 procent van de deelnemers “omgekeerd”, waarmee wordt bedoeld dat een deelnemer minder of geen medicatie gebruikt en/of gezondere bloedwaarden (HbA1C) heeft. Van de deelnemers gebruikt 30 procent na een jaar helemaal geen medicatie meer.
Keer Diabetes2 Om
Keer Diabetes2 Om is een multidisciplinaire leefstijlbehandeling van Voeding Leeft, gericht op het omkeren van diabetes type 2. Hierbij worden voeding, beweging, slaap en ontspanning ingezet als medicijn. Verschillende grote zorgverzekeraars vergoeden het programma, dat is ontwikkeld en wordt uitgevoerd door wetenschappers, artsen en andere professionals. Momenteel wordt onderzocht hoe Keer Diabetes2 Om kan worden geïmplementeerd op Europees niveau. Hierbij wordt gekeken naar de verschillen in zorgsystemen en voedingspatronen tussen landen.
Bron: Voeding Leeft
Gepubliceerd op 31 augustus 2021
Door Angela Severs