Keer Diabetes2 Om vanaf 2023 vergoed vanuit basisverzekering

Vanaf 1 januari 2023 wordt het programma “Keer Diabetes2 Om” als eerste gespecialiseerde Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Deze vergoeding geldt alleen voor mensen met diabetes type 2 die geen diabetesmedicatie of alleen metformine gebruiken. Het GLI-programma duurt in totaal 2 jaar en bestaat uit online sessies.

Intensievere GLI

Voor mensen met diabetes die andere medicatie gebruiken dan metformine, is er bij leefstijlaanpassingen risico op hypoglykemie of diabetische keto-acidose. Daarom is er voor deze groep een intensievere variant van Keer Diabetes2 Om beschikbaar. De inhoud van het programma is hetzelfde, maar er is extra medische begeleiding voor het veilig afbouwen van medicatie en om bloedglucose-ontregeling te voorkomen. Daarom is er ook een fysieke startdag met overnachting. Dit programma wordt niet door alle zorgverzekeraars vergoed. Er wordt nog gekeken of deze intensievere GLI vanaf 2024 ook in het basispakket kan worden opgenomen.

Leefstijl in plaats van medicatie

Diabetes type 2 wordt volgens de huidige behandelstandaard behandeld met medicatie, waaronder metformine, SU-derivaten en insuline. Hiermee kan de bloedglucosespiegel stabiel worden gehouden, maar het pakt het onderliggende ziekteproces niet aan. Bij de meeste mensen  is steeds meer medicatie nodig om de bloedglucosespiegel onder controle te kunnen houden. Bovendien neemt het lichaamsgewicht vaak langzaam verder toe en kan er steeds meer sprake zijn van aanhoudende vermoeidheid. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat leefstijlfactoren een belangrijke rol spelen bij zowel het ontstaan als het verloop van diabetes type 2 en dat medicatie door leefstijlaanpassingen vaak afgebouwd kan worden.

Keer Diabetes2 Om

In 2014 ontwikkelde Stichting Voeding Leeft de leefstijlbehandeling Keer Diabetes2 Om samen met artsen, wetenschappers en andere professionals. Het programma is gebaseerd op 4 pijlers: heerlijk eten, anders bewegen, lekker ontspannen en goed slapen. Het doel van het programma is het ziekteproces en gewichtstoename omkeren, diabetesmedicatie afbouwen of voorkomen en de kwaliteit van leven verbeteren. In 2020 erkende het RIVM Keer Diabetes2 Om als effectief. Ruim 3.700 mensen zijn al gestart met Keer Diabetes2 Om. De resultaten zijn internationaal gepubliceerd. Na 2 jaar blijkt de kwaliteit van leven significant verbeterd, is het gemiddeld gewichtsverlies 7 kg, gebruikt 67 procent van de respondenten minder diabetesmedicatie en is 28 procent geheel gestopt met de medicatie. Recent onderzoek geeft daarnaast aanwijzingen dat het leefstijlprogramma een gunstig effect kan hebben op de nierfunctie bij deelnemers die bij de start van het programma een minder goede nierfunctie hadden.

Bron: Voeding Leeft

Gepubliceerd op 21 december 2022

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Angela Severs 9 januari 2023 at 16:57 - Reply

    @Gabrielle, voor meer informatie kun je het beste contact opnemen met Voeding Leeft. Onderaan de link onder de bron staan daarvoor namen met e-mailadressen. Zie https://keerdiabetesom.nl/een-miljoen-mensen-met-diabetes-type-2-eerste-gespecialiseerde-gli-in-basispakket/
    Succes!
    Angela Severs

    • gabrielle 9 januari 2023 at 13:36 - Reply

      Heel fijn, kan dat draaien naast de huidige GLI programma’s en moet dat op dezelfde manier worden opgestart. is dat ook BTW plichtige zorg? Waar kan ik mensen aanmelden of eventueel zelf een GLI hiervoor starten? hebben jullie meer informatie?

      Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.