Kalium meestal veilig bij nierschade

Nieuwe inzichten uit wetenschappelijk onderzoek laten zien dat er geen sterke relatie is tussen de hoeveelheid kalium die iemand binnenkrijgt en de hoeveelheid kalium die in het bloed zit. Is het dan wel terecht dat nierpatiënten regelmatig het advies krijgen om minder kalium te eten? Uit de eerste resultaten van de Kaliumstudie blijkt dat kalium meestal veilig is voor mensen met nierschade.

Vriend of vijand?

Kalium heeft voor mensen met nierschade 2 kanten. Aan de ene kant kunnen nierpatiënten baat hebben bij de gezonde effecten van kalium: het vermindert de kans op een hoge bloeddruk en daarmee op een beroerte, hartinfarct en snelle achteruitgang van de nierfunctie. Maar aan de andere kant kan bij mensen met nierschade een overschot aan kalium in het bloed ontstaan (hyperkaliëmie), doordat de nieren dit kalium onvoldoende kunnen uitfilteren. Hyperkaliëmie kan leiden tot ernstige hartklachten zoals ritmestoornissen of een hartstilstand. Daarom krijgen mensen met nierschade vaak een kaliumarm dieet als advies.

Kaliumstudie

De Kaliumstudie is in 2017 gestart en 20 Nederlandse ziekenhuizen doen eraan mee, waaronder UMCG in Groningen, AMC in Amsterdam, LUMC in Leiden en Erasmus MC in Rotterdam. In deze studie wordt bekeken of meer kalium – tot de aanbevolen hoeveelheid – veilig is voor mensen met nierschade, en of het eten van meer kalium verdere nierschade kan voorkomen. De eerste resultaten van de Kaliumstudie zijn nu gepubliceerd. Bij ruim 200 deelnemers met een nierfunctie tussen de 15 en 44 procent is gekeken of het verhogen van de kaliuminname met supplementen veilig is. Wat bleek? Meer kalium is meestal veilig voor mensen met nierschade: bij 89 procent van de deelnemers bleef het kaliumgehalte in het bloed binnen de veiligheidsgrenzen en ontstond er geen hyperkaliëmie. Van de deelnemers kreeg 11 procent wel milde hyperkaliëmie. Deze deelnemers waren ouder en waren vanaf de start van de studie al bekend met hogere kaliumwaarden in het bloed.

Vervolgonderzoek

De Kaliumstudie krijgt een vervolg. Zo wordt er ook gekeken of kalium verdere achteruitgang van de nierfunctie kan voorkomen. Daarnaast wordt onderzocht of deelnemers die kaliumsupplementen krijgen na 2 jaar een betere nierfunctie hebben dan deelnemers die geen extra kalium krijgen. Deze langetermijnstudies moeten uitwijzen of de voordelen van extra kalium bij nierschade opwegen tegen de risico’s van een hyperkaliëmie.

Bron: Nieren.nl

Gepubliceerd op 4 november 2022

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.