Hoe overleef je?

Wetenschappelijk voedingsonderzoek toegankelijk maken en daarmee duidelijk maken hoe belangrijk goede voeding is. Dat is de missie van arts Michael Greger, die het boek “Hoe overleef je” (Amerikaanse titel: How not to die) schreef. De ondertitel van het boek is “Ontdek wetenschappelijk bewezen voedingsmiddelen die beschermen tegen ziekte en die ziekte omkeren.” Vooral dat wekte mijn belangstelling. Samen met schrijver Gen Stone probeert Greger heel laagdrempelig informatie te geven over wat voeding kan doen bij verschillende aandoeningen. Van hart- en vaatziekten en diabetes tot infectieziekten en Alzheimer. Punt is natuurlijk dat de materie wel degelijk complex is en verre van laagdrempelig.

NutritionFacts

Greger is bekend van de website NutritionFacts, waarop hij bijna dagelijks een voedingsonderwerp uitlegt en de wetenschappelijke literatuur daarover op een voor hem kenmerkende wijze doorspit. Hij is van mening dat artsen veel te weinig weten van voeding. Zelf is Greger overtuigd van de belangrijke rol van voeding al sinds hij 6 jaar oud is zo schrijft hij in het boek. Zijn toen ten dode opgeschreven oma werd door een rigoureuze verandering van haar voeding weer beter en leefde nog 30 jaar. Dit verhaal maakt meteen de insteek van het boek duidelijk.

Wetenschappelijk onderzoek

Net als in de video’s op zijn website passeert in het boek heel veel wetenschappelijk onderzoek de revue. Maar door de eenvoudige schrijfstijl, die wel heel Amerikaans is, wordt duidelijk hoe groot de rol van voeding kan zijn. Het is een boek voor de leek maar voor jou als diëtist kan het handig zijn om de verschillende onderzoeken bij elkaar te hebben. Ook al is nog niet alles wat erin staat volledig evidence based. Prettig is wel dat ook alle gebruikte wetenschappelijke bronnen online beschikbaar zijn. En eerlijk is eerlijk: het leest wel heel gemakkelijk weg.

12 gezonde voedingsmiddelen

In het 2e deel van het boek presenteert Greger zijn dagelijkse dozijn: 12 voedingsmiddelen die je volgens hem op basis van de huidige wetenschap zou moeten eten ter preventie van ziekten. Veel daarvan stemt overeen met reeds bekende adviezen, maar sommige zijn voor ons toch wat vreemd. Greger schrijft dagelijks voor:

3 porties peulvruchten (totaal ongeveer 1,5 cup)

1 porties bessen (totaal ½ cup vers of ¼ cup gedroogd)

3 porties ander fruit (totaal 3 stuks)

1 portie kruisbloemige groenten als broccoli, spruitjes of boerenkool (totaal  ½ cup)

2 porties groene bladgroenten als spinazie, rucola, mesclun of raapstelen (totaal 2 cups)

2 porties andere groenten (totaal 2 cups bladgroente of 1 cup vaste groenten)

1 portie lijnzaad (totaal 1 eetlepel)

1 portie noten (totaal 1/4 cup)

1 portie specerijen, waaronder vooral kurkuma (totaal 1/4 theelepel)

3 porties volkorengranen (totaal 3 sneetjes brood of 3 cups ontbijtgranen)

5 porties dranken waaronder vooral thee, koffie en water (totaal 1600 ml)

1 portie lichaamsbeweging (totaal 40 minuten zware inspanning of 90 minuten matig intensief)

Plantaardig en onbewerkt

Verder is het boek één grote lofzang op vooral plantaardig onbewerkt voedsel. Over bewerkte en superbewerkte producten zijn de auteurs niet te spreken. Kortom het sluit heel erg aan bij de huidige trend van natuurlijk en puur eten.

Hoe overleefje?, Dr. Michael Greger en Gene Stone, Uitgeverij Passie, ISBN 9781250066114, 400 pagina’s, prijs 29,95

Gepubliceerd op 27 november 2017

Door Mary Stottelaar

Reageer op dit artikel

  1. Ilse Van de ven 11 maart 2019 at 22:26 - Reply

    Wat is de inhoud van 1 cup?

    • Beroep: Anders

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.