Hoe denken diëtisten over suiker?

Circa 80% van de diëtisten vindt de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad belangrijk bij hun advisering over suiker. Dit blijkt uit een afstudeeronderzoek van Leonie Kohl van Wageningen Universiteit. Zij hield vraaggesprekken met 10 diëtisten en liet 356 diëtisten een online vragenlijst invullen. Toch geeft een groot deel van de ondervraagde diëtisten aan min of meer ‘naar eigen smaak’ te adviseren, onder meer afhankelijk van de individuele cliënt en onder invloed van zijn of haar specialisatie in het vakgebied.

Ongeveer 50% van de diëtisten adviseert de clientèle te minderen met suiker bij overgewicht of obesitas. Diabetes type II en het metabool syndroom zijn voor circa 40% van de diëtisten aanleiding voor een suikerbeperking in het advies. Zoetstoffen en lightproducten worden minder geadviseerd dan algehele caloriebeperking van het reeds gevolgde dieet.

Over het algemeen zijn diëtisten van mening dat een voedingsadvies ten aanzien van suiker maatwerk is, afgestemd op de persoonlijke gezondheidssituatie van de cliënt. De ene cliënt kan op advies beter een schepje minder gebruiken waar een andere cliënt, met een gerust hart, mag genieten van een schepje meer.

Lees hier een samenvatting van het onderzoek

Gepubliceerd op 17 april 2011

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.