Gezondheidswinst sportevenement groter dan risico op overlijden

Regelmatig duiken berichten op van ogenschijnlijk topfitte sporters, die tijdens een groot evenement zoals een wielerwedstrijd of marathon, plotseling overlijden. Dat is geen reden om niet meer aan zulke wedstrijden mee te doen. Uit onderzoek van het Radboudumc blijkt dat de gezondheidswinst groter is dan de mogelijke risico’s.

Hardlopers, wielrenners en wandelaars

Berichten over sporters die tijdens een groot sportevenement plotseling overlijden, bijvoorbeeld aan een hartstilstand, maken veel indruk. Toch blijkt de kans op overlijden volgens onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen ontzettend klein. De onderzoekers baseren hun conclusies op een analyse van gegevens van meer dan 750.000 mensen over een periode van bijna 20 jaar. Ze keken daarbij naar evenementen voor hardlopers, wielrenners en wandelaars. Voor de langdurige gezondheidseffecten volgden ze de sporters gemiddeld meer dan 3 jaar na het evenement en vergeleken hen met de algemene bevolking.

Plots overlijden

De onderzoekers berekenden dat 0,0042 procent van de deelnemers overlijdt tijdens of in de week na het sportevenement en dat zijn er statistisch niet meer dan tijdens reguliere trainingsweken. Daarnaast lopen de sporters in de jaren na het evenement juist 30 procent minder risico op vroegtijdig overlijden dan de algemene bevolking. De gezondheidswinst is dus groter dan de mogelijke risico’s.

Intensiteit van inspanning

Die gezondheidswinst is bij fietsers en hardlopers volgens het onderzoek groter dan bij wandelaars. In de jaren na deelname aan een sportevenement nam het risico op vroegtijdige sterfte bij alle sporters af. Dat effect was groter bij hardlopers (-35 procent) en wielrenners (-30 procent) dan bij wandelaars (-12 procent). ‘Dat hangt waarschijnlijk samen met de intensiteit van de inspanning en hoe fit iemand is, waarbij we meer gezondheidswinst zien bij sporten op een hogere intensiteit’, zegt onderzoeker Esmée Bakker, eerste auteur van de studie. ‘Maar sporten is sowieso gezond, dus ook wandelen.’

Bron: Radboudumc

Gepubliceerd op 16 februari 2024

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.