Gedragsmatige nudges helpen bij gezonder eten

“Nudgen” is een goede manier om mensen gezonder te laten eten. Door direct in te spelen op het veranderen van gedrag kunnen restaurants, kantines en supermarkten mensen helpen naar een gezonder eetpatroon. Dat is de conclusie van een meta-analyse van 96 studies.

Verschillende strategieën

In de studie keken de Franse onderzoekers naar 96 studies die verschillende manieren testten om voedselkeuzes te beïnvloeden. Ze bekeken hierbij allerlei strategieën die in 3 categorieën waren onder te verdelen. Categorie 1 was gericht op cognitie, zoals voedsellogo’s (rode of groene stickers, blije of verdrietige smileys) en de plaats van producten in een supermarkt (gezonde producten op ooghoogte, ongezonde producten lager). Categorie 2 was gericht op emoties door bijvoorbeeld motiverende of demotiverende slogans en oproepen of het plaatsen van (on)aantrekkelijke foto’s op de verpakking. Categorie 3 speelde meteen in op gedrag, bijvoorbeeld door het gemak te verhogen (bijvoorbeeld voorgesneden groente) of te verlagen (ongezonde maaltijden moeilijker te bereiken) of door kleinere portiegroottes van ongezonde voeding aan te bieden.

Minder calorieën

Na het vergelijken van de interventies in de verschillende studies blijken de nudges die direct gericht waren op het gedrag het meest effectief. Door de cognitieve nudges gingen mensen gemiddeld 64 kcal per dag minder eten, door de emotie-gerichte nudges zo’n 129 kcal minder en door de gedragsmatige nudges 209 kcal. De nudges die gericht waren op het ontmoedigen van het eten van ongezonde voeding bleken voornamelijk effectief. Vooral het verkleinen van portiegroottes van ongezonde voeding in kantines of restaurants leidde tot een lagere calorie-inname.

Direct inspelen op gedrag

‘De verschillende strategieën proberen op een andere manier mensen aan te spreken’, vertelt gedragsonderzoeker Romain Cadario van de  IÉSEG School of Management in Parijs. ‘Door direct in te spelen op het veranderen van gedrag, is een interventie soms wel 6 keer effectiever dan wanneer je een cognitieve strategie gebruikt’, aldus Cadario.

Bron: Medical Xpress

Gepubliceerd op 15 oktober 2019

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.