‘Gebrek aan effectstudies bedreigt leefstijlcoach’

‘Als leefstijlcoaches nú niet aantonen hoe goed en kosteneffectief ze zijn, lopen ze het risico dat hun positie in het zorglandschap wordt uitgekleed.’ Dat stelt prof. dr. Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij adviseert leefstijlcoaches om een logboekje bij te houden met de resultaten van coachees.

‘Geen cijfers is geen geld’

Seidell luidt de alarmbel in een interview op de website van de Academie voor Leefstijl en Gezondheid (AVLEG). ‘Er is te weinig onderzoek naar de toegevoegde waarde van leefstijlcoaches. Daardoor lopen we het risico dat de vergoeding voor bijvoorbeeld de GLI vanuit de basisverzekering wordt teruggedraaid’, zegt hij. ‘Ook de vergoeding van diëtetiek is teruggebracht van een onbeperkt aantal consulten naar 3 uur, bij gebrek aan bewijs. Geen cijfers is geen geld. Zo simpel kan het zijn’.

Medicijnen tegen overgewicht

Seidell voorziet bovendien dat artsen zich weer van het leefstijlpad afkeren, nu er sinds kort echt effectieve medicatie is om af te vallen. ‘Grote farmaceutische trials laten resultaten zien die je met leefstijl nooit kunt bereiken. En dan kun je wel zeggen; het moet allebei, pillen en leefstijl, maar er is geen enkele zorgverzekeraar die dat gaat betalen en veel zorgverleners zullen de moeizame begeleiding bij gedragsverandering graag overslaan.’

Logboekje

Seidell vindt het heel goed dat er tegenwoordig leefstijlcoaches zijn en hij gelooft zonder meer dat ze een toekomst hebben. ‘Zeker als ze laten zien hoe goed en kosteneffectief ze zijn.’ Wat kunnen leefstijlcoaches zelf doen om hun toegevoegde waarde aan te tonen? Seidell: ‘Je zou van al je cliënten een logboekje moeten bijhouden. Hoeveel mensen zie ik, hoe goed gaat het met hen? Ik realiseer me dat het extra werk is, maar het is belangrijk om voor jezelf te weten; doe ik de goede dingen en doe ik de dingen goed. Dat zou je al in je opleiding moeten leren.’

Bron: AVLEG

Gepubliceerd op 27 september 2022

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Jasper Mulder 29 september 2022 at 10:00 - Reply

    Beste Angela,

    Als lifecoach heb ik altijd geleerd dat je een verslag moet bijhouden om te zien wat de voortgang is van een coachee. Voor het begeleiden van mijn coachees hou ik bij wat ze bewegen, eten en mentale gezondheidsniveau is. Het resultaat is dat het overgrote deel veranderd in zijn gedrag naar dat wat ze consumeren, bewegen en op mentaal niveau.

    Met andere woorden: er zijn zeker cijfers.

    Beste groet Jasper Mulder, MotiFactor Lifecoach

    • Beroep - Anders
    • Indien anders - MotiFactor Lifecoach

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.