Een goed antwoord op voedingsvragen

Er is zoveel informatie over voeding, dat veel mensen in de war raken. Het nieuwe online platform www.gezondeten.nl wil daar, met hulp van diëtisten, verandering in brengen. Diëtist Desiré van der Kruk: ‘Het lijkt alsof iedereen tegenwoordig een voedingsexpert is. Diëtisten en voedingswetenschappers raken in alle informatie ondergesneeuwd.’ Ze vertelt in deze blog in de rubriek “Praktijk” meer over haar werkzaamheden voor dit platform.

Wil je ook bloggen over jouw werk of ken je een collega met een goed verhaal? Tip de redactie op info@nieuwsvoordietisten.nl.

Hier is het verhaal van Desiré:

Informatie via TikTok?

De wereld digitaliseert en mensen zoeken bij vragen online naar antwoorden, ook als het gaat om voeding. Maar het lijkt alsof iedereen tegenwoordig een voedingsexpert is: hippe bloggers, BN’ers tot de buurvrouw. De diëtisten en voedingswetenschappers raken in alle informatie ondergesneeuwd. Ze zijn in de regel niet zo actief op internet of social media. Ergens valt dit te begrijpen, want zorgprofessionals en wetenschappers die hun informatie verspreiden via vlogs, Instagram of TikTok…. het klinkt niet zo professioneel.  Maar het is wél waar mensen tegenwoordig hun informatie vandaan halen!

Veel vragen onder consumenten

Omdat ik als diëtist ook online consulten geef, vind ik het belangrijk om mijzelf online te profileren. Daarvoor gebruik ik contentmarketing, een marketingtechniek waarbij je gratis relevante en waardevolle informatie deelt. Het heeft als doel dat consumenten een positieve associatie hebben met je bedrijf en vervolgens tot een aankoop overgaan, in mijn geval dus consulten in mijn praktijk. Je kunt informatie delen in de vorm van bijvoorbeeld blogartikelen, video’s of infographics. Wat ik heb gemerkt: mensen hebben ontzettend veel vragen over (on)gezonde voeding. Ze willen weten wat je het beste kunt eten bij een allergie. Of ze willen antwoord op gekke vragen: ‘Is het mogelijk om af te vallen met alleen junkfood’ of ‘Kan het kwaad om 5 bananen op een dag te eten?’ In Nederland kunnen consumenten voor betrouwbare informatie terecht bij het Voedingscentrum, maar er was nog geen website waar consumenten zelf vragen kunnen indienen die door diëtisten worden beantwoord.

Online platform gezondeten.nl

In november 2020 kreeg ik op LinkedIn een bericht van Martijn Pothof, oprichter van gezondeten.nl. Hij vroeg me of ik voor zijn gezondheidsplatform wilde gaan schrijven. Het is een platform waarbij bezoekers vragen kunnen stellen, die vervolgens worden beantwoord door een team van meer dan 25 vrijwilligers. Dit team bestaat uit diëtisten en gezondheidswetenschappers. Wat het platform zo uniek maakt, is dat je heel veel informatie over voeding en gezondheid op 1 plek kunt vinden. Je kunt er zelf vragen stellen, antwoorden op vragen van anderen lezen of meer leren over een specifiek onderwerp. Ik vond het een leuk initiatief en eigenlijk precies wat ik miste online. Daarom ben ik mee gaan werken.

Database

Ik help mee om de vragen van consumenten te beantwoorden, altijd wetenschappelijk onderbouwd. Er is momenteel al een mooie database met meer dan 1.700 vragen en antwoorden en we breiden de informatie uit met artikelen over voeding. We checken alle antwoorden voordat ze geplaatst worden. We mailen en bellen wat af! ‘Ik mis hier nog een bron’ of ‘Kun je dat anders verwoorden?’ We brainstormen over ideeën voor het platform, de vrijwilligers hebben veel ruimte voor eigen inbreng. Ons streven is een gezonder Nederland, door wetenschappelijke informatie over voeding op een toegankelijke en begrijpelijke manier te delen. En daarmee hoop ik dat in de toekomst de consument ook steeds beter online de diëtist kan vinden.

Gepubliceerd op 22 juni 2021

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. Leo Houben 23 juni 2021 at 13:30 - Reply

    Vraag-1
    In hoeverre is het nuttigen van vitamine K2 of het Japanse Natt0 gerecht bewezen goed voor een goede verdeling van het Ca over inbouwen in de aderwand of in plaques t.o.v. inbouw in het skelet of tanden? Het verschil tussen botontkalking of artrose? Welke groenten doen het ook goed?
    Vraag-2
    Walnoten en lijnzaad hebben een goed gehalte aan omega-3 verzuren. Het hindert mij om lijnzaad te nemen, daar er ook blauwzuur kan vrijkomen. Is dat ook in lijnzaadbrood? In hoeverre kan het omega-3 vetzuur ( ongeveer 15 noten per dag) het gehalte aan triglyceriden en cholesterol in het bloed doen stijgen, dat deze boven de normaalwaarden komen, terwijl het HDL normaal is???

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: research analist
  2. Anke Kalisvaart 23 juni 2021 at 09:48 - Reply

    Wat een mooi initiatief!

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.