Duitse Voedselcirkel: weinig vlees en veel groenten en fruit

De Duitse evenknie van het Voedingscentrum – Deutsche Gesellschaft für Ernährung (DGE) – heeft een nieuwe Voedselcirkel gelanceerd. Het advies is om overwegend plantaardige voedingsmiddelen te eten. Van vlees wordt slechts 1 tot 2 keer per week 120 gram geadviseerd en van worst 2 keer per week 30 gram. De aanbeveling voor groenten en fruit is juist hoog: 550 gram per dag.

Driekwart plantaardig

Een gezond en milieuvriendelijk voedingspatroon is volgens de DGE voor ruim driekwart plantaardig en voor bijna een kwart dierlijk. Fruit, groenten, granen, aardappelen, noten, zaden, peulvruchten en olie vormen dan ook het grootste deel van de cirkel. Visueel bestaat de helft van de cirkel uit groenten en fruit. Dierlijke voedingsmiddelen als melk(producten), vis, eieren en vlees nemen een bescheiden plek in.

Richtlijnen voor gezonde volwassenen

DGE adviseert dagelijks:

  • Groente en fruit: 550 gram
  • Brood en graanproducten (waarvan minimaal 1/3 volkoren): 300 gram
  • Melk(producten): 2 porties (250 gram melk, 150 gram yoghurt of 30 gram kaas zijn 1 portie)
  • Noten en zaden: 25 gram
  • Plantaardige olie: 10 gram
  • Boter en margarine: 10 gram
  • Vocht: 1,5 liter

En wekelijks:

  • Peulvruchten: 125 gram gedroogd of 225 gram gaar
  • Vis: 120-240 gram
  • Vlees (rund, varken, gevogelte): 120-240 gram
  • Worst: 60 gram
  • Eieren: 1 stuks
  • Aardappelen: 250 gram
  • Sap: 200 gram (1 glas)

Ruime voor extra’s

Als de dagelijkse voeding alle voedingsgroepen in de aanbevolen verhoudingen dekt, is er ruimte voor “extra’s” als snoep of snacks. Zolang de balans tussen calorieën en voedingsstoffen klopt, is er niets mis met het af en toe nuttigen van kleine hoeveelheden van deze voedingsmiddelen, aldus de DGE. De DGE adviseert alcohol wel helemaal te vermijden, omdat er geen veilige hoeveelheid alcohol bestaat die onschadelijk is voor de gezondheid.

Bron: Deutsche Gesellschaft für Ernährung

Gepubliceerd op 15 maart 2024

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Frank Conijn 18 maart 2024 at 10:30 - Reply

    De DGE-schijf heeft zeker goede punten, maar ik zie ook een paar merkwaardige zaken, in vergelijking met de schijven van andere landen c.q. de logica volgende:

    1. Slechts 1/3 van de graanproducten hoeft volkoren te zijn (zou 100% moeten zijn).
    2. Geen koffie (veel bewijs voor de gezondheidsbevorderende werking ervan).
    3. De gemiddelde Duitse worst is een ultrabewerkt product met veel zout en verzadigd vet. Die hoort er helemaal niet in thuis. Men zou misschien willen stellen dat men de Duitse worstindustrie wat tegemoet heeft willen komen, maar dat doet men bij de Duitse bierindustrie ook niet.

    • Beroep - Gezondheidswetenschapper

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.