Dromen van een Deltaplan

Ik maakte de fout om me in te schrijven voor een online politiek debat, georganiseerd door het ultraHaagse communicatiebureau Schuttelaar & Partners. Het debat ging over de toekomst van ons voedingssysteem en de plannen voor de komende verkiezingen, dus ik dacht dat het interessant zou zijn.

Nu moet je weten dat politiek helemaal niet mijn forte is. Ik ben van het type ‘niet lullen maar poetsen’ en van de zaken bij de naam noemen. Ik heb geen verborgen agenda (hoewel ik mijn agenda wel vaak kwijt ben!) en het belangrijkste: ik vind dat het mensenbelang gaat boven het partijbelang. Dat zijn moeilijke dingen hoor, in Den Haag.

Ben ik nu cynisch? Misschien wel. Maar dit debat zorgde wel dat het cynisme werd gevoed. Wat ik beluisterde, waren oneliners. De een wilde alleen maar de boeren beschermen, de ander vond dat de burgers zelf maar biologische producten moesten kopen en een derde zag alle heil in de Nutri-Score. Er werd gesproken in clichés en gemeenplaatsen, er was weinig kennis en er werd voor eigen parochie gepreekt.

Totdat het D-woord viel. Deltaplan.

Toen werd ik wakker. Want een Deltaplan Voeding, dat zie ik wel zitten. Tenminste, als dat een plan is waarin voeding een onderdeel wordt van álle departementen. Zoals bijvoorbeeld het ministerie van onderwijs (koken en eten op school), van volkshuisvesting (schooltuinen en buurtvarkens en voedselbossen), van VWS (leefstijl als eerste behandeloptie bij chronische aandoeningen, diëtisten vrij toegankelijk, gezonde ziekenhuismaaltijden en -kantines, wetenschap niet gefinancierd door de industrie), van landbouw (kringloop, diervriendelijk) en van financiën (btw omlaag voor groenten en fruit, frisdranktaks).

Ik droom van een Deltaplan waarin we niet dweilen met de kraan open. Want wat heeft het voor zin om gezond eten voor te schrijven voor iemand die naar de Voedselbank moet? Wat levert het ons op als we de btw op groenten verlagen, als intussen varkensstallen in brand vliegen en er nog steeds kiloknallers te koop zijn? Wat zegt een les over de Schijf van Vijf als je nog nooit een worteltje uit de grond hebt getrokken? Wat kan voeding doen voor een patiënt als die 23 verschillende pillen slikt op een dag? Wat doen we om de bodem niet uit te putten?

Ik droom ook van een Deltaplan dat verder gaat dan verkiezingen over 4 jaar. We zouden een plan moeten maken dat ver reikt, minstens 4 generaties ná ons.

Zoals ik al zei, politiek is niks voor mij. Maar een toekomstbestendig Deltaplan Voeding, dat dan weer wel.

Gepubliceerd op 14 september 2020

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. Maartje 30 september 2020 at 12:09 - Reply

    Ja mooi omschreven Karine. Ik ben voor en doe en denk graag mee. Een mooiere wereld begint bij jezelf andere volgen wel. We zijn immers kudden dieren 😉

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: Voeding en Gezondheids Adviseur
  2. Myriam 18 september 2020 at 09:34 - Reply

    De Deltawerken ken ik wel als Zeeuw, maar dit is veel beter!!

    • Beroep: Diëtist
  3. stephanie 16 september 2020 at 11:13 - Reply

    Leuk stuk :-), maar we moeten niet dromen maar doen…………
    Dromen is we dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was.

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: voedingskundige
  4. Casper Zulim de Swarte 16 september 2020 at 10:02 - Reply

    Beste Karine,

    Dank je wel voor je eerlijke en scherpe feedback. Als een van de organisatoren en een van de schrijvers van het Deltaplan waardeer dit commentaar, oprecht, erg. Met dit debat hebben we een systeemverandering naar Duurzaam, Gezond en Eerlijk voedsel op de agenda voor de verkiezingen willen zetten. Om dat goed te doen is het noodzakelijk om de Haagse taal te spreken.

    Als je het Delta plan leest zal het je aanspreken. Er staan duidelijke plannen in over 0% BTW op groenten en fruit, duurzame producten als norm, gezonde voedselomgeving en eerlijke prijs voor voedsel. Ons eerste en belangrijkste punt is een Deltaplan Voedsel met een Deltacommisaris.

    Het Deltaplan is voor iedereen te lezen op http://www.smartfoodalliance.nl

    Wij zien dat het Nederlandse beleid op voedsel heel erg versnipperd is.Gisteren met Prinsjesdag zijn er voor 2,5 miljard Euro aan plannen gelanceerd, verdeeld over 5 ministeries. Van deze 2,5 miljard gaat ongeveer 1/3 naar duurzame voedselproductie, iets minder dan 1/4 naar natuur en ongeveer 1/6 naar kennis & innovatie, 1/6 naar voedselveiligheid en 1/6 naar voedselzekerheid. Minder dan 1% (23,9 miljoen) wordt besteed aan gezond dieet, en slechts 5 miljoen aan zaken als voedselverspilling.

    Door het Deltaplan op de politieke agenda te zetten hopen we aan deze versnippering een eind te kunnen maken. Als dat ons tot een Ultra-Haags bureau maakt, dan beschouw ik dat als een eretitel ;-)

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: Sr. Adviseur Voedseltransitie.
  5. Lillian Schonhage 16 september 2020 at 09:55 - Reply

    Jaaaaa, wanneer beginnen we met het plan???

    • Beroep: Student
    • Indien anders: Bijna afgestudeerd als dietist
  6. Magriet 16 september 2020 at 09:13 - Reply

    Onderschat de lobby van de commercie niet. We worden geregeerd door de levensmiddelen industrie en de groot winkelbedrijven. De lobby van deze partijen in Europa is ook heel sterk. Helaas gaan de centjes boven het gezonde verstand

    • Beroep: -Selecteer beroep-
  7. Joke Verberg 16 september 2020 at 09:09 - Reply

    Dank Karine! En hoe mooi zou het zijn als we van “onderaf” een Deltaplan kunnen vormgeven en gaan uitvoeren, met de mensen die bij de Voedselbank komen!, met ons, afgestudeerden VD-ers en studenten, patienten, cliënten, klanten, ons netwerk, etc.. Ik ga nog even verder dromen over het Deltaplan!

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: docent
  8. Moniek Westerman 15 september 2020 at 18:02 - Reply

    Helemaal mee eens. Het moet allesomvattend zijn. Mijn D-woord is ook ‘denkomslag’. Opgeven is geen optie!

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.