Diëtisten in het nieuws: Chermaine Kwant en Janet Noome

In de serie “Diëtist in het nieuws” laten we zien wie er in de pers is gekomen, en op welke manier. In deze aflevering: Chermaine Kwant en Janet Noome. Kwant werd geïnterviewd over haar onderzoek naar pulmonale hypertensie. En Janet Noome sloot haar loopbaan als diëtist af met een podcast over haar visie op voeding.

Chermaine Kwant: van ernstig ziek naar wetenschapper

Diëtist Chermaine Kwant had een indrukwekkend interview in het Financieel Dagblad (hier vind je een afbeelding van het artikel op Twitter). Ze vertelt in het interview dat ze zeer ernstig ziek was door haar zeldzame aandoening pulmonale hypertensie. Een longtransplantatie heeft haar leven op het nippertje gered. En: een nieuwe loopbaan bezorgd. Want na haar herstel is Kwant als wetenschapper gaan werken in Amsterdam UMC, het ziekenhuis waar ze zo lang opgenomen was voor haar ziekte. Ze doet nu promotieonderzoek naar de voeding van mensen met pulmonale hypertensie. Kwant schreef een boek over haar ziekte: “Een ontiegelijk lange adem”.

Janet Noome: een podcast als afscheid

Ruim 40 jaar werkte Janet Noome als diëtist, de laatste jaren in haar eigen praktijk in Emmen. Ze hield het vak altijd heel goed bij, en is bekend als kritische diëtist op Twitter. In december 2021 is Noome gestopt met haar praktijk en met pensioen gegaan. In de podcast Gezond Gesprek van Gezondheidsnet sprak ze met Karine Hoenderdos over de vele veranderingen in de voeding van de afgelopen jaren, en haar onverwachte liefde voor de Schijf van Vijf uit 1953. Hier vind je meer informatie over de podcastaflevering.

Herhaling mediatraining

Wil je ook graag leren hoe je omgaat met de pers en hoe je je kennis en expertise het beste kunt delen in de media? Nieuws voor diëtisten geeft in april voor de 2e keer een mediatraining. Lees er hier meer over.

Gepubliceerd op 8 februari 2022

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. Ellen Govers 9 februari 2022 at 14:24 - Reply

    Leuke podcast met Jeanet Noome. Inderdaad, die oude Schijf van Vijf uit 1953 zegt het allemaal precies goed. In de jaren 70 waren er al folders van het Voedingscentrum waar letterlijk op stond: eet niet meer dan 4 keer tussendoor. Men was de weg toen al aardig kwijt. Zo vaak tussendoor eten leidt altijd tot gewichtstoename. Hadden ze maar gezegd: eet drie maal per dag. Heb je trek tussendoor: kies fruit of rauwe groente. Dan was de boodschap anders overgekomen.
    De voedingsindustrie is zo machtig dat de voorlichtingsmaterialen ook altijd rekening houden met hun aanbod. Niet duurzaam en ook niet echt gezond.
    Een nieuw probleem is dat veel mensen eigenlijk niet meer echt kunnen koken – maar misschien speelt dat in Drenthe toch minder dan in de Randstad. Door gebrek aan kennis en vaardigheden is het ook gemakkelijker consumenten wat wijs te maken. Ook veel afhaal/bestel eten is weinig duurzaam.

    • Beroep: Diëtist
  2. Chermaine Kwant 8 februari 2022 at 09:39 - Reply

    Bedankt voor het noemen van mijn artikel en leuk Karine dat je mijn boek ook noemt! In mijn boek gaat het ook vooral over de periode na mijn ziekte: herstellen, promoveren, mezelf weer vinden en alles wat daarbij komt kijken.

    • Beroep: Voedingswetenschapper

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.