Janet Noome

Misschien wel de bekendste diëtist op Twitter en een voorvechter van het koolhydraatbeperkt dieet bij overgewicht en diabetes, dat is Janet Noome. Afgestudeerd in de allereerste lichting van de opleiding Voeding en Diëtetiek in Groningen in 1978. Nu heeft Janet een eigen Dietistenpraktijk in Emmen.

Mijn belangrijkste werkzaamheden zijn:

‘Consulten binnen mijn praktijk (spreekuren) of bij de mensen thuis, daarnaast heel veel netwerken, onder andere via Twitter. Duidelijk maken wat een diëtist kan, weet en allemaal doet. En vooral ook de kwaliteit en kennis van de diëtist uitdragen in praatjes, scholingen, interviews, columns, etc. Niet afwachten maar aanpakken. Voeding is dynamisch en de diëtist wordt te vaak als statisch gezien. Dat moet anders! Om niet alleen voor mezelf bezig te zijn maar ook voor collega’s ben ik één van de oprichters van de Drentse Diëtisten Vereniging in 2008 en sindsdien ook bestuurslid.’

In mijn werk ben ik trots op:

‘Mijn cliënten/patiënten die in samenspraak met mij hun voedingspatroon en leefstijl omgooien, waardoor ze zich beter voelen en aantoonbaar gezondheidswinst boeken. Ik ben trots op de verbeteringen die bereikt kunnen worden door bepaalde voedingsinterventies goed toe te passen. Ook ben ik trots op de huisartsen waar ik mee samenwerk die, los van hun protocollen, mij de volle ruimte geven om mijn kennis over voeding in de praktijk te brengen. Ze raken daardoorgeïnteresseerd in mijn aanpak en krijgen voeding vaker op hun netvlies. Mooi als een huisarts bij je binnenwipt met een casusbeschrijving om dan te vragen: kun jij daar iets mee?’

Ik ben een diëtist die:

‘Kritisch is en open staat voor andere visies over voeding. Niet in de zin van meedoen met de waan van de dag, integendeel. Ik probeer in die situaties waar ik voorheen vastliep met de reguliere dieetadviezen een andere benadering toe te passen. Een benadering die is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, maar die vervolgens wél tot resultaat leidt.’

Dit wil ik nog bereiken in mijn werk:

‘Ik hoop nog veel cliënten te kunnen wijzen op de “koolhydraatarme(re) wijze van eten met de paleo-touch: zoals ik het noem. Volgens mij voorkomt het heel veel ellende op metabool gebied. Daarnaast is het mooi om met collega’s te kijken naar de achtergronden van de voedings-/dieetadviezen. Ik zit in een refereergroepje met zo’n 10 kritische collega’s. Ik hoop dat het er uiteindelijk toe zal leiden dat meer diëtisten loskomen van richtlijnen die mede gebaseerd zijn op industriële belangen. Wees autonoom, onafhankelijk en kritisch. Diep onderwerpen uit en formuleer wat je er zelf van vindt. We moeten niet achteraan bungelen maar voorop lopen. Als voeding weer eens in het nieuws is wordt er nooit een diëtist naar zijn/haar mening gevraagd. Dat vind ik veelzeggend. Dat moet anders.’

E-mail: janetnoome@dietist-emmen.nl

Gepubliceerd op 8 december 2014

Door Nieuws voor diëtisten

Reageer op dit artikel

  1. Cobi De Jong 15 oktober 2018 at 10:55 - Reply

    Welke waarden hanteert u voor de hoogte van cholesterol?

    • Beroep: -Selecteer beroep-

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.