Diëtist in het nieuws: Daisy Eggink

In de serie “Diëtist in het nieuws” laten we zien wie er in de pers is gekomen, en op welke manier. In deze aflevering: Daisy Eggink. Zij is klinisch diëtist bij Haaglanden Medisch Centrum (Den Haag e.o.) en begeleidt ex-coronapatiënten bij hun herstel. Ze vertelde aan nu.nl dat haar patiënten door het verlies van reuk en smaak het plezier in eten verliezen. ‘Eten wordt sneller gezien als noodzakelijk kwaad.’

Spiermassaverlies

Ongeveer 2 van de 3 coronapatiënten krijgt te maken met reukverlies en een groot deel kampt daarnaast ook met smaakverlies. In het interview vertelt Eggink dat ex-coronapatiënten door het verlies van reuk en smaak minder eten, waardoor ze te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen. Ook is er vaak sprake van aanhoudende vermoeidheid en spiermassaverlies.

Ongezond eten

Een valkuil voor haar patiënten is ongezond eten. Eggink legt uit: ‘Door een gebrek aan energie neemt de behoefte aan energierijke producten als chips en chocolade toe. Hierdoor kom je in een vicieuze cirkel terecht en krijg je nog minder energie.’ Ze benadrukt dat voldoende energie en eiwitten belangrijk zijn voor een goed herstel. Ze besluit: ‘Behalve voeding is voldoende beweging, rust, geduld en vertrouwen belangrijk.’

Reuk- en smaakverlies

In het artikel komt ook neurobioloog Elbrich Postma van het Reuk- en smaakcentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede aan het woord. Zij vertelt dat bij ongeveer 90 procent van de coronapatiënten het reuk- en smaakvermogen binnen een maand terug is. Maar bij 10 procent duurt het langer. ‘Dit lijkt procentueel een kleine groep, maar gezien het aantal coronabesmettingen is deze groep groter dan je denkt’, waarschuwt Postma.

Reuktraining

Postma adviseert reuktraining als reuk- en smaakvermogen langer dan een maand wegblijven. Er zijn 2 verschillende reuksets, waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze effectief zijn. Elke set bestaat uit een bloemengeur (roos of jasmijn), citrusgeur (citroen of mandarijn), frisse en prikkelende geur (eucalyptus of mint) en een kruidige geur (kruidnagel of tijm). Het is de bedoeling dat mensen gedurende 12 tot 24 weken elke dag 2 keer ruiken aan de 4 geuren uit een reukset.

Benieuwd naar het hele artikel? Lees het hier.

Herhaling mediatraining

Wil je ook graag leren hoe je omgaat met de pers en hoe je je kennis en expertise het beste kunt delen in de media? Nieuws voor diëtisten geeft in april voor de 2e keer een mediatraining. Lees er hier meer over.

Fotocredits: screenshot nu.nl

Gepubliceerd op 1 februari 2022

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Cora Berndt 10 februari 2022 at 10:58 - Reply

    Mooi en duidelijk artikel, leuk interview, dank Daisy Eggink!!

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.