Nieuwe suikertaks voor dranken in de maak

Per 1 januari 2024 is de verbruiksbelasting op alle alcoholvrije dranken, ongeacht het suikergehalte, verhoogd. Nu overweegt de overheid om deze belasting toch af te gaan stemmen op het suikergehalte. In een internetconsultatie kunnen burgers, bedrijven, belangenbehartigers en wetenschappers hun mening geven over verschillende scenario’s.

Mineraalwater goedkoper, energiedrank duurder

Met een gedifferentieerde verbruiksbelasting wil de overheid bijdragen aan de gezondheid van burgers door overgewicht tegen te gaan. Het uitgangspunt van het nieuwe systeem is: hoe minder suiker, hoe lager de belasting. Dranken die geen of weinig suiker bevatten (zoals zero/light frisdrank en mineraalwater met een smaakje) zullen daardoor goedkoper worden, en dranken die veel suiker bevatten (zoals suikerhoudende frisdrank en energiedrank) duurder. De totale belasting die de overheid ophaalt, verandert daarbij niet.

Uitzondering voor melk, sojadrank, groenten- en vruchtensap?

Bij de opzet van zo’n gedifferentieerd systeem is een groot aantal beleidskeuzes te maken. Moet er bijvoorbeeld onderscheid gemaakt worden tussen toegevoegd suiker en natuurlijke suikers, zoals in melk, sojadranken en pure vruchten- en groentesappen? Een relevante vraag, want op dit moment zijn bijvoorbeeld zuiveldranken uitgezonderd van de verbruiksbelasting. Dit geeft een maas in de wet waar sommige fabrikanten sinds kort handig gebruik van maken: door het toevoegen van een beetje zuivel aan vruchtensap ontlopen ze de verhoogde verbruiksbelasting.

Contourenbrief

Op vrijdag 26 april 2024 heeft de staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst mede namens de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een contourenbrief over de nieuwe suikertaks naar de Eerste en Tweede Kamer gestuurd. Hierin staan 5 scenario’s, met een toenemend aantal uitzonderingen op de belasting. Over die uitgezonderde dranken hoeft geen verbruiksbelasting te worden betaald, maar de belasting op andere dranken zal dan wel hoger worden. Dit komt omdat de totale opbrengst van deze verbruiksbelasting hetzelfde moet blijven.

5 scenario’s

  • Scenario I: geen dranken uitgezonderd
  • Scenario II: alleen mineraalwater uitgezonderd
  • Sceanario III: mineraalwater en zuivel en sojadranken met een laag suikergehalte uitgezonderd
  • Scenario IVa: mineraalwater uitgezonderd. Zuivel en sojadranken uitgezonderd (ongeacht suikergehalte). Pure vruchten- en groentesappen belast met het laagste tarief.
  • Scenario IVb: mineraalwater uitgezonderd. Zuivel en sojadranken uitgezonderd (ongeacht suikergehalte). Pure vruchten- en groentesappen uitgezonderd.

Internetconsultatie

Tegelijk met het versturen van de contourenbrief is er ook een internetconsultatie gestart, bedoeld om de mening van burgers, bedrijven, belangenbehartigers en wetenschappers te peilen. De internetconsultatie bestaat uit 5 vragen over de verschillende scenario’s en bijbehorende dilemma’s. Je kunt hier de 5 vragen van de consultatie beantwoorden. Dit kan tot 7 juni.

Bieraccijns

Een van de dilemma’s die aan bod komt in de internetconsultatie is de bieraccijns. Het overheidsbeleid is tot nu toe: bier met alcohol moet altijd duurder zijn dan fris. Als er een verbruiksbelasting op basis van suikergehalte komt, kan ervoor worden gekozen de bieraccijns te verhogen. Anders zou het tarief voor frisdranken met veel suiker (zoals reguliere frisdrank of energiedrank) hoger zijn dan de bieraccijns. Een andere mogelijkheid is om toe te staan dat alcoholhoudend bier lager belast is dan frisdrank met veel suiker. Het uitgangspunt dat bier altijd duurder moet zijn dan fris, geldt dan niet meer. De laatste vraag van de internetconsultatie gaat hierover. De andere vragen gaan over welk scenario de voorkeur heeft en of er onderscheid gemaakt moet worden tussen natuurlijke en toegevoegde suikers.

Bron: Overheid

Gepubliceerd op 9 mei 2024

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.