De noodzaak van culturele competentie in dieetzorg 

Mirjam Jager, diëtist en docent-onderzoeker bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, promoveerde op 13 december 2023 aan de Radboud Universiteit Nijmegen op onderzoek naar culturele competentie in de diëtetiek. Volgens Jager is aandacht voor cultuur essentieel voor goede dieetzorg.

Cultureel competente zorgverlening

Het aantal migranten in Nederland stijgt, waardoor de vraag naar cultureel competente zorgverlening toeneemt. Culturele competente zorg betekent: de zorg aanpassen op de behoeftes van mensen met een andere cultuur en/of taal. Culturele competenties bestaan uit 3 pijlers: een persoonsgerichte houding, kennis over de relatie tussen voeding, ziekte en etnische of sociaal-culturele factoren (denk aan vastenvoorschriften tijdens de Ramadan) en goed afgestemde communicatieve vaardigheden. 

Aandachtspunten voor diëtisten

Jager benadrukt het belang van culturele competentie bij diëtisten, om effectieve zorg te bieden aan een diverse populatie. In haar proefschrift beschrijft ze een model voor cultureel competente dieetbegeleiding. Belangrijke aandachtspunten voor diëtisten zijn volgens Jager: rekening houden met zorgverwachtingen van migranten, culturele verschillen in voedingsgewoonten en de noodzaak voor diëtisten om specifiek in te gaan op de rol van het gezin en naasten. 

Handelingsverlegenheid

Uit onderzoek van Jager blijkt dat diëtisten handelingsverlegenheid ervaren in het bieden van cultureel competente zorg. Handelingsverlegenheid bestaat uit aarzelingen bij de professional en het vermogen om adequaat te handelen bij een doelgroep. Ook blijkt uit het onderzoek dat diëtisten behoefte hebben aan het verhogen van hun culturele competentie. Omdat er geen observatie-instrumenten beschikbaar waren voor het bepalen van de culturele competentie van diëtisten, ontwikkelde Jager een nieuw observatie-instrument. Daarnaast introduceerde Jager een culturele competentietraining voor diëtisten, die positief werd geëvalueerd. 

Beter afgestemde zorg

De nieuwe instrumenten en de aanbevelingen uit het proefschrift dragen bij aan het streven naar een inclusievere en beter afgestemde gezondheidszorg voor een diverse samenleving. De promovendus raadt in haar proefschrift aan om de impact van dergelijke trainingen op diëtisten en patiënten te meten, het observatie-instrument verder te ontwikkelen en de training uit te breiden naar andere gezondheidsdisciplines.  

Bronnen: proefschrift “Cultural competency in dietetic care” en Radboud Universiteit 

Gepubliceerd op 9 januari 2024

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.