Lager risico op parkinson bij hoge inname vitamine E  

Mensen die via hun voeding meer vitamine E binnenkrijgen, hebben een lager risico op het ontstaan van de ziekte van Parkinson. Het slikken van extra vitamine E heeft geen effect op het ontstaan van de ziekte. Dit blijkt uit groot onderzoek onder Amerikaanse volwassenen. 

Lager risico door vitamine E

De epidemiologische studie, gebaseerd op gegevens uit de NHANES-database tussen 2009 en 2018, omvatte 13.340 deelnemers, allen ouder dan 40 jaar. De onderzoekers bestudeerden gegevens over hun eetpatroon en keken naar een verband tussen de inname van vitamine E-rijk voedsel en het ontstaan van parkinson. Gedurende de onderzoeksperiode ontwikkelden 182 deelnemers parkinson. De onderzoekers ontdekten dat deelnemers met een hogere vitamine E-inname, bijvoorbeeld door het dagelijks eten van noten, zaden en groene bladgroenten, minder kans hadden de ziekte te ontwikkelen.  

Bescherming door natuurlijke bron

Opvallend is dat suppletie met vitamine E in de vorm van tabletten niet samenging met een verminderde kans op het ontstaan van parkinson. De onderzoekers vermoeden dat alleen natuurlijke bronnen van vitamine E-rijk voedsel het beschermende effect geven. Uit eerder Nederlands onderzoek is bekend dat oxidatieve schade een rol speelt bij de oorzaak van parkinson en dat vitamine E als antioxidant hiertegen waarschijnlijk bescherming biedt.  

Onderzoek naar optimale hoeveelheid

De onderzoekers concluderen dat een eetpatroon rijk aan vitamine E, zoals het mediterraan eetpatroon, helpt om de gezondheid van de hersenen te ondersteunen en verband houdt met een verminderd risico op de ziekte van Parkinson. Er is echter uitgebreider onderzoek nodig om de onderliggende mechanismen te ontrafelen en een optimale hoeveelheid vitamine E in de voeding te bepalen.   

Bron: Frontiers in Nutrition 

Gepubliceerd op 7 februari 2024

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

  1. Karin Overbeek 22 februari 2024 at 09:13 - Reply

    En ik denk dat het altijd goed is om ons te realiseren dat wat we weten over het ontstaan van de ziekte van Parkinson nog niet betekent dat we iets weten over de behandeling van de ziekte. Daar is in dit geval van vitamine E inderdaad meer onderzoek voor nodig. Intussen kunnen we wel aannemen dat een voeding die voldoet aan de voedingsnormen van de gezondheidsraad het verloop van de ziekte gunstig kan beïnvloeden; dat kan dus bijvoorbeeld een voeding volgens de schijf van 5/mediterrane voeding /vegetarische voeding zijn. Zie ook de nieuwe paramedische richtlijn parkinson. https://web.alii.care/home?client=rapp
    Hartelijke groet,
    Karin Overbeek

    • Beroep - Diëtist
  2. marjo van heiningen 15 februari 2024 at 12:11 - Reply

    Zegt ook wel iets dat van nature vit E wel werkt en gesuppleerd niet. Lijkt me ook n onderzoek waard.
    vr gr Marjo van Heiningen
    .

    • Beroep - Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.