Britse diëtistenvereniging spreekt zich uit tegen fatshaming door politicus  

De Britse beroepsvereniging van Diëtisten (BDA) reageert op een controversiële uitspraak in het Britse Hogerhuis over mensen met obesitas, die ‘alleen maar 1 maaltijd per dag minder hoeven te eten’. Deze simplistische kijk is volgens de BDA absoluut niet helpend en verergert het gewichtsstigma.  

Lord McColl 

Lord McColl, lid van Het Hogerhuis van het Verenigd Koninkrijk en voormalig hoogleraar Geneeskunde, zorgde in een recente discussie in Het Hogerhuis voor ophef door te suggereren dat mensen met obesitas ‘minder moeten eten en 1 maaltijd per dag moeten overslaan’. Op deze manier zouden de National Health Services (NHS) volgens hem 50 miljard pond per jaar besparen.  

Complex probleem zonder eenvoudige oplossing  

‘Obesitas is een complexe, chronische, terugkerende aandoening en het is essentieel dat we stoppen met het beschamen en veroordelen van individuen’, reageert de BDA op haar site. ‘De focus van Lord McColl op persoonlijke verantwoordelijkheid negeert individuele factoren, genetica, geslacht, etniciteit, gezondheidsomstandigheden, lichaamssamenstelling en ongelijkheid in toegang tot de NHS, waarvan is aangetoond dat het cruciale factoren zijn die het gewicht van een persoon beïnvloeden.’ Obesitas is kortom een complex probleem zonder eenvoudige oplossing. Suggereren dat het overslaan van een maaltijd de oplossing is voor een complexe aandoening is zorgwekkend, aldus de BDA. 

Aanpak van het gewichtsstigma  

Gewichtsstigma is een groot probleem en verergert de moeilijkheden waarmee mensen met obesitas worden geconfronteerd. De BDA meldt dat diëtisten deze individuele verschillen en maatschappelijke ongelijkheden erkennen en schadelijke stereotypen verwerpen. Ze willen dat politici beslissingen maken namens het volk, gebruikmakend van een dialoog die waardigheid, respect en zinvolle ondersteuning bevordert en discriminatie vermijdt. De BDA blijft zich inzetten voor het aangaan van deze dialoog. Op deze manier hoopt de BDA bij te dragen aan meer empathie en begrip voor mensen met obesitas en een aanpak van het gewichtsstigma. 

Bron: BDA 

Gepubliceerd op 25 januari 2024

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.