Artsen in opleiding gaan samenwerken met studenten voeding

Komend studiejaar gaan artsen in opleiding van de Universiteit Utrecht samenwerken met voedingsstudenten van Wageningen Universiteit. Het doel is artsen in opleiding bewuster te maken van de rol van voeding voor de gezondheid.

Meer aandacht voor voeding

‘Studenten die de artsenopleiding volgen, krijgen in hun gehele opleiding gemiddeld 8 uur les over voeding’, aldus Rolf Marteijn, opleidingsdirecteur voeding en gezondheid van de Wageningen Universiteit. ‘Het wisselt wel per universiteit. Maar studenten en universiteiten concluderen nu samen dat er meer aandacht voor moet zijn.’ Marteijn benadrukt dat het niet de bedoeling is van (huis)artsen halve voedingsdeskundigen te maken. ‘Maar nu speelt voeding nauwelijks een rol in de opleiding. Door dat te veranderen, met samenwerking, zorgen we ervoor dat geneeskundestudenten voeding als onderdeel van gezondheid gaan beschouwen.’

Holistische kijk

Dit jaar zijn er al proefprojecten waarin de studenten uit Utrecht en Wageningen in groepjes gezamenlijk een oplossing zoeken voor problemen van patiënten. De meerwaarde van de samenwerking zit vooral in het meer holistisch kijken. Geneeskundestudenten krijgen zo meer aandacht voor hoe alles als een systeem samenwerkt, hoe bijvoorbeeld voeding, slaap, stress en beweging invloed hebben op ziekten. Ook voor de voedingsstudenten is er winst. Die zien, volgens Marteijn, hoe artsen redeneren en hoe ze proberen een oplossing te vinden voor die ene patiënt die voor hen zit. Heel leerzaam voor voedingswetenschappers, die normaal gesproken meer kijken naar grote bevolkingsgroepen.

Bronnen: Trouw en Omroep Gelderland

Gepubliceerd op 6 mei 2022

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.