Aangescherpte criteria voor Nutri-Score

Het internationale wetenschappelijk comité van Nutri-Score heeft de criteria van het voedselkeuzelogo aangescherpt, zodat het beter aansluit bij voedingsrichtlijnen in de deelnemende landen. Op basis van dit rapport gaat de Gezondheidsraad een advies uitbrengen aan de overheid. Dit advies vormt de basis van de besluitvorming over de invoering van Nutri-Score in Nederland later dit jaar.

Criteria

De criteria van Nutri-Score zijn op verschillende onderdelen aangescherpt. Zo zijn de grenzen voor de hoeveelheid zout en suiker strenger geworden. Ook wordt er beter onderscheid gemaakt tussen volkoren en geraffineerde graanproducten en tussen gezoete en ongezoete zuivelproducten. Verder zijn er aanpassingen waardoor vette vis en oliesoorten met weinig verzadigd vet (zoals olijfolie, walnootolie en raapzaadolie) gezonder scoren. Noten en zaden zijn niet langer ingedeeld bij groente, fruit en peulvruchten, maar verplaatst naar de productgroep vetten en oliën. Tenslotte wordt er bij vlees nu onderscheid gemaakt tussen rood en wit vlees, waarbij wit vlees gezonder scoort dan rood vlees.

7 landen

Nederland werkt samen met Frankrijk, België, Duitsland, Luxemburg, Spanje en Zwitserland bij de mogelijke invoering van de Nutri-Score als voedselkeuzelogo. In het internationale wetenschappelijk comité wordt Nederland vertegenwoordigd door prof. Joline Beulens (hoogleraar lifestyle and cardiometabolic disease, Amsterdam UMC) en dr. Elisabeth Temme (senior scientist Nutrition and Health, RIVM).

Algoritme

Nutri-Score is oorspronkelijk ontwikkeld in Frankrijk. Het logo geeft een totaaloordeel over de samenstelling van voedingsmiddelen, op basis van criteria die verwerkt zijn in een algoritme. Eerst wordt per product gekeken naar de hoeveelheid negatieve en positieve componenten. Denk bij negatieve componenten aan energie, suiker, verzadigd vet en zout. Bij positieve componenten gaat het om groente, fruit, noten, peulvruchten, vezel en eiwit. Elk onderdeel krijgt punten op basis van grenswaarden voor de hoeveelheid ervan in het product. Daarna worden de punten voor de positieve componenten afgetrokken van de negatieve componenten en ontstaat een totaalscore. Deze ligt tussen -15 voor de meest gezonde producten binnen een productgroep en +40 voor de meest ongezonde varianten. Aan de hand van deze totaalscore krijgt een product een A, B, C, D of E. Een donkergroene A staat voor de beste samenstelling binnen de productgroep. Producten met de minst goede samenstelling krijgen een rode E.

Bronnen: Rijksoverheid en FoodNavigator

Gepubliceerd op 15 augustus 2022

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Angela Severs 8 september 2022 at 08:55 - Reply

    @Roel, de aangescherpte criteria voor NutriScore zijn te vinden in dit rapport: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/voeding/documenten/publicaties/2022/06/29/update-of-the-nutri-score-algorithm

    • Beroep - Anders
    • Indien anders - Redactie Nieuws voor diëtisten
  2. Roel van Dam 6 september 2022 at 12:40 - Reply

    Waar kun je de nieuwste berekening vinden voor Nutriscore? Is er ergens een model van beschikbaar?
    Alvast bedankt!

    • Beroep - Anders
    • Indien anders - R&D faciliteit
  3. Monica de Ruijter 2 september 2022 at 23:00 - Reply

    Helemaal mee eens. voor sommige productgroepen zou het niet mogelijk moeten zijn hoger dan een c te scoren.

    • Beroep - Diëtist
  4. Jose veen 17 augustus 2022 at 16:19 - Reply

    Het gaat nog steeds over scores binnen n productgroep / voedingsmiddelen. terwijl het zou moeten gaan over scores binnen gezonde dagvoeding . Veel productgroepen horen überhaupt niet in n gezonde voeding.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.