Gezondheidsraad: onduidelijk of vitamine D helpt bij COVID-19

De Gezondheidsraad kan nog niet zeggen of het innemen van extra vitamine D helpt bij de preventie van besmetting met COVID-19. Er is momenteel nog onvoldoende bewijs om dit aan te tonen of uit te sluiten. Dat laat de Gezondheidsraad weten naar aanleiding van een onderzoek in opdracht van de staatssecretaris van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Wel adviseert de Gezondheidsraad extra vitamine D voor mensen die door de coronamaatregelen niet dagelijks buiten komen.

Te weinig onderzoek

Er is nog heel weinig onderzoek van voldoende kwaliteit beschikbaar, schrijft de Gezondheidsraad in de samenvatting van het rapport. Er zijn observationele studies gedaan waarin verbanden werden gevonden, maar deze onderzoeken kennen te veel beperkingen. Momenteel worden er een aantal RCT’s uitgevoerd, maar de resultaten hiervan zijn nog niet beschikbaar. Als de resultaten bekend zijn, kan de raad opnieuw advies uitbrengen.

Andere luchtweginfecties

Over het effect van vitamine D op andere acute luchtweginfecties zijn wel voldoende (interventie)onderzoeken bekend. Daarin zijn aanwijzingen gevonden dat een dagelijks vitamine D-supplement luchtweginfecties kan voorkomen. Het gaat om een klein effect en het wordt vooral gezien bij kinderen tussen 1 en 16 jaar oud. Omdat bij deze groep het beloop van een luchtweginfectie over het algemeen niet heel ernstig is en het effect van suppletie klein is, lijkt de te behalen gezondheidswinst beperkt, aldus de Gezondheidsraad. Ook deze uitkomsten zijn – zowel voor gewone luchtweginfecties als voor COVID-19 – niet voldoende aanleiding om het huidige advies aan te passen.

Veel ouderen slikken geen vitamine D

Overigens wijst de Gezondheidsraad erop dat mensen voor wie het huidige suppletie-advies voor vitamine D geldt, dit advies vaak niet goed opvolgen. Zo blijkt bijvoorbeeld dat de helft van de vrouwen vanaf 50 jaar en slechts een vijfde van de mannen boven de 70 jaar het huidige vitamine D-suppletieadvies opvolgt en het hele jaar door vitamine D slikt. De Gezondheidsraad wil daarom meer aandacht voor het opvolgen van suppletie-adviezen.

Extra vitamine D bij quarantaine

De Gezondheidsraad vraagt ook aandacht voor mensen die door de coronamaatregelen minder vaak buiten komen. Ze kunnen daardoor – zonder dat ze er erg in hebben – onder de risicogroep vallen van mensen met onvoldoende zonlichtblootstelling. Als het niet lukt om in de maanden maart tot november 15 à 30 minuten per dag buiten te zijn tussen 11.00 en 15.00 uur en met hoofd en handen ontbloot, adviseert de Gezondheidsraad een vitamine D-supplement met 10 mcg per dag.

Bron: Gezondheidsraad

Gepubliceerd op 5 maart 2021

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.