Visolie beschermt toch tegen hart- en vaatziekten?

Mensen die dagelijks omega-3 visoliecapsules nemen, hebben een lager risico op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een nieuwe meta-analyse met data van ruim 120.000 mensen, gepubliceerd in Journal of the American Heart Association.

Cardiovasculaire aandoeningen

De onderzoekers analyseerden de uitkomsten uit 13 gerandomiseerde klinische onderzoeken. Ze vonden een associatie tussen dagelijkse inname van omega-3 supplementen en een 8 procent lager risico op de meeste hart- en vaatziekten, waaronder hartinfarct en overlijden aan coronaire hartziekten. Ook het algemeen overlijden aan hart- en vaatziekten was lager in de groep die visolie kreeg. De onderzoekers vonden geen associatie met hersenbloedingen of -infarcten.

Hogere dosis, lager risico

De associaties waren vooral duidelijk bij mensen die hogere doses omega-3 kregen. Dit suggereert dat een dosis boven 840 mg per dag een grotere bescherming biedt. ‘Aangezien enkele miljoenen mensen wereldwijd jaarlijks hart- en vaatziekten ontwikkelen, kunnen zelfs kleine dalingen van het risico zich vertalen in honderdduizenden minder hartaanvallen en overlijdens’, schrijven de onderzoekers.

Update

Eerdere meta-analyses vonden geen associaties met hart- en vaatziekten. Maar in deze nieuwe meta-analyse zijn recente grootschalige onderzoeken meegenomen, waardoor de nieuwe gegevens gebaseerd zijn op een grotere populatie.

Bron: Harvard T.H. Chan School of Public Health

Gepubliceerd op 14 oktober 2019

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

  1. Zirus 3 januari 2020 at 14:45 - Reply

    *% minder kans vind ik echt geen wonderbare uitkomst. Uit andere onderzoeken is gebleken dat het niveau van bloed toeneemt bij gebruik van visolie. Dat veroorzaakt weer meer doden. Ook bleek hieruit dat visolie geen enkel positief effect heeft. Zie prof brian peskin onderzoeken.
    Zijn bevindingen zijn dat omega6 een opzienbarende verbetering van de zuurstof-oxidatie in het lichaam en daarmee het immuunsysteem. Daarmee wordt de kans op kanker en chronische ziekten wel drastisch naar beneden gebracht. Ik gebruik omega6 olie dagelijks en daarnaast let ik op de kwaliteit van mijn spijsvertering door het dagelijks gebruik van kefir.

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: Docent gezondheid en voeding.
  2. Zorba Ayorba 8 december 2019 at 21:29 - Reply

    thanks !

    • Beroep: Voedingswetenschapper
    • Indien anders: N/A
  3. Mike Maloney 8 december 2019 at 21:28 - Reply

    dank je

    • Beroep: Gewichtsconsulent
    • Indien anders: N/A
  4. Joris Brand 15 oktober 2019 at 12:37 - Reply

    Vorige jaar juli kwam een super review uit met bias beoordeling en significantie van omega 3 van 79 RCT;’s: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6513557/pdf/CD003177.pdf. Echt een mega project waarbij eigenlijk duidelijk werd in de conclusie dat bij onafhankelijke niet biased studies totaal geen effect laat zien.

    Deze studie maakt gebruik (net zoals die van Daan Kromhout) van enkele van die biased studies met de 4 nieuwe studies. Of deze nieuwe wel of niet biased zijn moet nog blijken, ik ben geen onderzoeker maar verwacht geen wonderen. Wacht wel een mooie review af van Cochrane die hoogstwaarschijnlijk hetzelfde antwoord geeft als die van vorig jaar.

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.