Consumentenbond verzamelt handtekeningen voor Nutri-Score

Minimaal 1 miljoen Europeanen uit 7 verschillende EU-landen moeten hun handtekening zetten voor het voedselkeuzelogo Nutri-Score om deze bij de Europese Commissie op de agenda te krijgen. Voor Nederland komt dit neer op zo’n 19.500 mensen. De Consumentenbond doet een oproep om het burgerinitiatief “Pro-Nutriscore” te ondertekenen.

Zoveel mogelijk handtekeningen

Met het burgerinitiatief roept de Nederlandse Consumentenbond samen met andere Europese consumentenorganisaties de Europese Commissie op om de Nutri-Score op levensmiddelen verplicht te stellen. Daar zijn zoveel mogelijk handtekeningen voor nodig. De consumentenorganisaties hebben een jaar de tijd om de handtekeningen te verzamelen. ‘Als dat lukt mogen we ons voorstel aan de Europese Commissie voorleggen en presenteren aan het Europees Parlement’, aldus de Consumentenbond.

Belangrijkste doelen

‘Door een Europees voedselkeuzelogo in te stellen, komt er een einde aan de verwarring bij de Europese consumenten’, aldus de Consumentenbond. ‘De Nutri-Score maakt in één oogopslag duidelijk hoe (on)gezond een product is, maakt het eenvoudig producten met elkaar te vergelijken en het moedigt fabrikanten aan hun producten gezonder te maken’, staat te lezen op de website.

Stoplicht

De Nutri-Score is een voedselkeuzelogo dat volgens een stoplichtsysteem werkt. De van oorsprong Franse Nutri-Score wordt momenteel in Frankrijk, België en Spanje gebruikt. Of de Nutri-Score een goede opvolger is van het oude Vinkje, is nog punt van discussie.

Bron en fotocredits: Consumentenbond

Gepubliceerd op 23 mei 2019

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.