Discussie over Nutri-Score

Nutri-Score lijkt de opvolger te worden van het in 2016 verdwenen Vinkje. De Consumentenbond pleit voor invoering van het nieuwe voedselkeuzelogo dat volgens een stoplichtsysteem werkt. Of dit logo er wel in slaagt duidelijk te maken wat de gezonde en minder gezonde keus is, is nog een punt van discussie.

Voorkeur van consument

Het idee van het stoplichtsysteem van Nutri-Score is dat het in 1 oogopslag weergeeft of een product een gezonde of een ongezonde keuze is. Vorig jaar bleek uit onderzoek van de Consumentenbond dat 71 procent van de consumenten een voorkeur heeft voor een logo met een dergelijk kleurensysteem. Producten met veel suiker, verzadigd vet, zout en calorieën scoren negatief en gaan dus richting rood. Producten die fruit, groente, vezels, noten en eiwitten bevatten, scoren positief en worden groen.

Ongezonde tussendoortjes

Om te laten zien hoe Nutri-Sscore werkt, testte de Consumentenbond 50 tussendoortjes. Meer dan de helft bleek te veel suiker en verzadigd vet te bevatten. ‘Met deze score zie je in een oogopslag wat gezond en wat minder gezond is, kun je producten met elkaar vergelijken zonder de ingrediëntenlijst te hoeven bestuderen en het stimuleert producenten producten gezonder te maken, want niemand wil zo’n rode E op de verpakking’, aldus Babs van der Staak van de Consumentenbond.

Kritiek

De van oorsprong Franse Nutri-Score wordt nu in Frankrijk, België en Spanje gebruikt. Hoewel fabrikanten, supermarkten en consumentenorganisaties positief zijn over het gebruik van Nutri-Score, is er ook veel kritiek. Marian Geluk van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) vindt dat er eerst goed onderzoek moet komen naar de voor- en nadelen van de verschillende logo’s en dat er een kosten-batenanalyse moet worden gemaakt. Prof. Jaap Seidell zet in het Parool ook wat kanttekeningen bij de methode, omdat sterk bewerkte producten als Cola Light als “gezond” uit de score komen. In 2020 moet er volgens het preventieakkoord besloten zijn welk voedingskeuzelogo geïntroduceerd wordt.

 Bron: Distrifood en Consumentenbond

Gepubliceerd op 15 april 2019

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

  1. Jose Veen 27 augustus 2019 at 11:39 - Reply

    Ik werk al jaren met een vereenvoudigde nutriscore.
    Groen voor gezond en oranje voor minder gezond in het programma Happy Weight stippenplan / Stippencoach
    Werkt perfect inzake bewustwording en is eenvoudig. .
    Mensen verschuiven hun oranje voeding naar meer groene voeding.

    • Beroep: Diëtist
  2. Harry Kanis 16 april 2019 at 11:35 - Reply

    Nutri-Score is zeer goed getest en uitgeprobeerd in Frankrijk en is zelfs voor een analphabeet goed te begrijpen.
    Dat zoveel voedingsproducten er een oranje of rode score mee krijgen is niet verwonderlijk wanneer je beseft dat onze supermarkten vol liggen met overgewerkte en Ultraprocessed Foods, die een grote bijdrage leveren aan onze chronische ziekten en hoge zorgkosten: bijna 100 miljard euro per jaar. Daarom: hoe sneller de Nutri-Score wordt ingevoerd hoe beter en laten we niet zeuren over kleine onevenheden, die ook de Nutri-Score hier en daar aankleven, maar de alternatieven zijn vele vele graden van mindere kwaliteit.

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: arts-epidemioloog n.p.
    • Joris Brand 18 april 2019 at 09:59

      Helemaal mee eens.

      • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.