Kookboeken geven inzicht in veranderende eetpatronen

Hoe is het eetpatroon van Nederlanders sinds de jaren 50 veranderd? Je krijgt een prima beeld als je recepten uit kookboeken bestudeert. Zo ontdekte een promovendus van Wageningen University & Research dat de porties van de avondmaaltijd in de loop van de jaren kleiner zijn geworden. Ook nam het aandeel aan groenten en koolhydraatrijke producten af.

Margriet Kookboek

In het onderzoek is gebruik gemaakt van het Margriet Kookboek. Van dit basiskookboek, dat al 75 jaar wordt uitgegeven door het vrouwenweekblad Margriet, zijn meer dan een miljoen exemplaren verkocht. In het onderzoek zijn 187 gemakkelijke, alledaagse recepten geselecteerd uit verschillende jaargangen: 1950, 1970, 1989 en 2010. Uit een computeranalyse op basis van de ingrediënten bleek dat het aantal gram per persoon in de loop van de tijd afnam. Per 100 kilocalorieën nam het aantal gram groenten en koolhydraatrijke voedingsmiddelen als pasta en aardappelen af. Het aandeel eiwitten, met name dierlijke eiwitten, nam in de loop van de tijd juist toe.

Vergelijking met de Voedselconsumptiepeiling

De resultaten van het kookboekonderzoek komen grotendeels overeen met die van de Voedselconsumptiepeilingen (VCP) die vanaf 1987 in Nederland zijn uitgevoerd. Er zijn ook een paar verschillen. Zo blijkt uit de VCP dat niet het aandeel van dierlijke eiwitten toeneemt, maar juist dat van plantaardige eiwitten. Verder is er in de VCP een toename gevonden van de hoeveelheid koolhydraten. Dat kan komen doordat we steeds meer tussendoortjes zijn gaan eten, die vaak rijk zijn aan koolhydraten. In het kookboekonderzoek is alleen gekeken naar avondmaaltijden.

Bron: Wageningen University & Research

Gepubliceerd op 22 maart 2019

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.