We moeten niet meewerken aan laf gepolder

‘Het voedselsysteem moet op de schop’. Dat zei prof. Jaap Seidell tegen mij in de podcast Gezond Gesprek. Ik ken deze hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU in Amsterdam als een vriendelijke en wijze man, die graag bemiddelt en partijen met elkaar verbindt, maar nu is zijn oproep dwingender en dringender dan ooit. Seidell schreef samen met Jutka Halberstadt het boek “Andere kost”, dat zeer binnenkort verschijnt. Luister deze podcast! Lees dit boek! Want beiden laten heel duidelijk zien dat er grote maatregelen nodig zijn om de voeding en de volksgezondheid in Nederland te verbeteren. En jij – als diëtist – hebt hierin ook een taak en verantwoordelijkheid.

In het boek krijgt de voedingsindustrie er flink van langs. Want zij maakt op grote schaal de ultrabewerkte producten, die het gros van het aanbod vormen in de supermarkt. En deze producten nodigen uit tot overconsumptie, leveren vrijwel alleen calorieën en nauwelijks voedingsstoffen en ze zijn ook nog eens goedkoper dan bijvoorbeeld groenten en fruit. Ze zijn zelfs direct ziekteverwekkend, zo betoogde hoogleraar Hanno Pijl in een webinar over overgewicht.

Seidell vindt dat ook de gezondheidszorg op de schop moet. Want waarom behandelen we 1,2 miljoen mensen met diabetes type 2, als deze aandoening bij zoveel mensen ook voorkomen kan worden? Waarom heeft 50 procent van de Nederlanders overgewicht? Preventie in plaats van zorg, dat zou pas echt geld en vooral veel leed besparen.

Dan nu de hamvraag: wie moet deze systemen veranderen? De overheid, zeggen Seidell en Halberstadt. Die moet met duidelijke regels komen. En dan geen gepolder, want dat schiet voor geen meter op, zo bleek onlangs weer. De hoeveelheid suiker en zout is de afgelopen jaren amper gedaald in bewerkte producten. De industrie zou zich kapot moeten generen voor haar gebrek aan daadkracht, maar verschuilt zich achter gemakkelijk te halen convenanten. Lekker makkelijk, terwijl de industrie intussen lobbyt in Den Haag, zodat er maar vooral geen pijnlijke maatregelen komen zoals een suikertaks of een verbod op kindermarketing. Och ja, men wil voor de goede vorm nog wel nadenken over een logo op hun ultrabewerkte producten, maar dat is natuurlijk al helemaal een doekje voor het bloeden.

Wat kunnen diëtisten doen? Veel. Laten we als beroepsgroep stevig stelling nemen tegen ultrabewerkt voedsel. Laten we geen supermarktrondleidingen meer geven en dan mensen daar braafjes voorlichten over die nu al falende Nutri-Score. Laten we in zo’n rondleiding keihard alle ultrabewerkte producten voorbij lopen. Laten we liever rondleidingen geven op de markt. Laten we minder vaak het individu behandelen, dat is zonde van de tijd. Liever hele groepen tegelijk en daarbij dan ook de partners, kinderen en buren betrekken, want het gaat om de hele omgeving. Laten we onszelf in de media uitspreken tegen het voedselsysteem. Laten we ons aansluiten bij Seidell en andere wetenschappers. Laat ons stemmen met de vork. Het is tijd voor échte verandering en wij kunnen daar een spil in zijn.

Gepubliceerd op 7 juni 2021

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. Marie-José Torenvliet 11 juni 2021 at 12:34 - Reply

    Eerlijk gezegd vind ik de wetenschappers vooral polderen. Ik begrijp de milde aanpak van Jaap Seidel, maar ik denk dat een ietwat “agressievere” publieke campagne veel doeltreffender zou zijn. De consument heeft de macht. Maar zij weten hier NIKS over. Noem het beestje bij z’n naam. Laat hen maar weten dat de overheid feitelijk gewoon z’n schouders blijft ophalen terwijl 80 % van de mensen zichzelf ziek eet.
    1 op de 4 kinderen heeft een chronische ziekte!
    Ik verwacht dat de hele wereld in het najaar opnieuw in lockdown gaat wanneer we niet met z’n allen gezonder worden.
    En wij moeten als diëtist ook de hand in eigen boezem steken.
    Ik kan als ervaren en weldenkende diëtist niet met goed fatsoen in 3 zinnen uitleggen in welke van de 4 categorieën een bepaald product valt. Althans niet zonder aannames te doen. Ik krijg er veel vragen over tijdens mijn spreekuur en ben voorstander van het aanbieden van bruikbare info aan mijn cliënten in maximaal 2 A4tjes. Maar het ontbreekt mij aan de tijd om alles te vertalen vanuit Engelstalige informatie.
    Het is alom bekend dat bij IEDER dieet baat heeft bij het vermijden van ultrabewerkte voeding.
    Tijd voor diëtisten om hierin bijgeschoold te worden. WIE GAAT DIT OPPAKKEN?
    NVD, DCN? Kom op nou!
    Ik wil dan best als docent optreden ;-)

    • Beroep: Diëtist
  2. Els Pronk 10 juni 2021 at 12:01 - Reply

    Helemaal mee eens Karine !

    En waar zijn de pittige ingezonden commentaren in de kranten van diëtisten ?
    Op de social media ?
    In de talkshows ?
    Waar is de stevige stellingname van de Nederlandse vereniging van diëtisten ?

    Als je opkomt voor de volksgezondheid is dat ook uitstekende p.r. voor de zeer vakbekwame en hardwerkende beroepsgroep diëtist.
    Dat is mooi meegenomen!

    beroep: gepensioeneerd diëtist verstandelijk gehandicapten, kinderdiëtist.

    • Beroep: Diëtist
  3. Sandra Somers 9 juni 2021 at 22:05 - Reply

    Yes!

    • Beroep: Diëtist
  4. Paulien 9 juni 2021 at 09:05 - Reply

    Zo is het! En een goede podcast! Als je je erin verdiept, bijvoorbeeld over hoe dat preventie-akkoord (ik luisterde ook de podcast van het Voedselkabinet hierover) tot stand kwam, is het echt om te huilen hoe de macht van de bedrijven is en hoe weinig de overheid doet. Want ja, je zou maar eens betuttelen…

    • Beroep: -Selecteer beroep-
  5. Marjan 9 juni 2021 at 09:03 - Reply

    Direct uit het hart gegrepen…en laten we daarbij weer leren wat echt lekker is. Dan is aan de verslavende werking van al dat foute voer echt wat te doen.

    • Beroep: Anders
  6. Ingrid 9 juni 2021 at 08:36 - Reply

    Eindelijk de duidelijke taal waar ik al meer dan 30 jaar advies over geef op individueel vlak. Nu nog meer aandacht voor de basis ipv de fabrikanten. Echte voeding komt niet uit fabrieken

    • Beroep: Diëtist
  7. Ellen Govers 9 juni 2021 at 08:20 - Reply

    Individuele behandeling zal altijd nodig blijven en patiënten hebben daar recht op. Daarnaast is gezinsbehandding nodig en wijkgerichte programma’s. Er moet gelobbied worden voor geld voor wijkgerichte programma’s.
    We weten dat insulineresistentie, de eerste stap op weg naar diabetes type 2, veroorzaakt wordt door hoog vet hoog koolhydraat voeding, ultra bewerkt eten. Hoogste tijd om samen op te trekken om dit te veranderen.

    • Beroep: Diëtist
  8. Wouter de Heij 8 juni 2021 at 05:21 - Reply

    Laten we niet het kind met het badwater weggooien. :-)

    • Beroep: Voedingswetenschapper

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.