Probiotica tegen antibiotica-geassocieerde diarree op IC

Meer dan 70 procent van de patiënten op de intensive care (IC) krijgt antibiotica en door nadelige effecten op het darmmicrobioom leidt dat vaak tot diarree. Probiotica kunnen de kans hierop mogelijk verkleinen, zo laat een Canadese pilot-studie zien. Het onderzoek is uitgevoerd onder 32 patiënten op de IC die antibiotica kregen. De helft van hen kreeg ook probiotica. In de probiotica-groep kreeg 12,5 procent van de patiënten diarree, tegenover 31,3 procent in de controlegroep.

Clostridium difficile

Hoewel statistische significantie niet is bereikt in deze kleine studie, vinden de onderzoekers het verschil toch noemenswaardig. Niet alleen kwam er in de probioticagroep minder diarree voor, ook waren er minder gevallen van een darminfectie met Clostridium difficile. Naar schatting 1 op de 3 patiënten met antibiotica-geassocieerde diarree loopt deze infectie op. In het onderzoek kwam zo’n darminfectie voor bij slechts 1 patiënt in de probioticagroep, tegenover 3 patiënten in de controlegroep.

Sondevoeding

In het onderzoek is de probiotica zuiveldrank binnen 48 uur na start met antibiotica toegediend via sondevoeding. De patiënten kregen 2 keer per dag probiotica tot het einde van de antibioticakuur. Daarna zijn ze nog 30 dagen gevolgd.

Bron: Nutrients

Gepubliceerd op 11 mei 2018

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.