Zoetstof aspartaam mogelijk toch kankerverwekkend

De zoetstof aspartaam is mogelijk meer kankerverwekkend dan eerder werd gedacht. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) plaatst de stof binnenkort waarschijnlijk op de lijst van mogelijk kankerverwekkende stoffen. 

Hoger risico op kanker 

De IARC, de kanker-onderzoeksafdeling van de WHO, zet de stof waarschijnlijk op 14 juli op de lijst van mogelijk kankerverwekkende stoffen. Ze baseren zich op ruim 13.000 studies. Uit meerdere onderzoeken de afgelopen decennia bleek dat er een verband is tussen het innemen van grote hoeveelheden aspartaam en de groei van tumoren in muizen en ratten. Voor mensen was dit verband echter nooit aangetoond. Tot vorig jaar, met een observationele studie in Frankrijk onder meer dan 100.000 volwassenen. Daaruit bleek dat mensen die grote hoeveelheden kunstmatige zoetstoffen consumeren, waaronder aspartaam, een iets hoger risico op kanker hebben. 

Veilige grens voor dagelijkse consumptie

De IARC plaatst aspartaam dus in de categorie “potentieel kankerverwekkend”, maar hoeveel is dan een veilige grens? Dat advies komt – ook op 14 juli – van  de JECFA, het internationaal wetenschappelijk expert comité van de WHO. Aspartaam of E951 is een van de meest voorkomende kunstmatige zoetstoffen. Volgens de Europese lijst van voedseladditieven komt aspartaam voor in 34 verschillende categorieën levensmiddelen, waaronder suikervrije frisdranken, snoep, ontbijtgranen en groenten in blik. Aspartaam is in 1981 op de markt gekomen als goedgekeurde zoetstof. De veilige grens voor dagelijkse consumptie voor een volwassene van 60 kilogram lag sinds de introductie op ongeveer 6 liter light frisdrank (afhankelijk van de hoeveelheid toegevoegde zoetstof). Binnenkort maakt de JECFA dus de nieuwe normen bekend.  

Bron: Reuters  

Gepubliceerd op 6 juli 2023

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

  1. Frank Conijn 28 juli 2023 at 12:38 - Reply

    In mijn ervaring heeft de WHO afdelingen waar zeer kundige mensen, maar ook afdelingen waar onkundige mensen zitten. Deze afdeling heeft niet de capaciteiten om wetenschappelijke onderzoeken goed op hun waardes te schatten.

    Ik sta daar niet alleen in. De Amerikaanse FDA bestempelt dit literatuuronderzoek door de WHO als broddelwerk. Zie bijv. https://www.parool.nl/wereld/who-zoetstof-aspartaam-mogelijk-kankerverwekkend~b35350d2/.

    En zie https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/aspartaam.aspx onder de kop ‘Onzorgvuldig onderzoek naar aspartaam in relatie tot kanker’.

    • Beroep - Gezondheidswetenschapper

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.