Ziekenhuis OLVG kiest voor 6 kleinere maaltijden per dag
Steeds meer ziekenhuizen verbeteren het voedingsconcept. Zo ook het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam. Met 6 kleinere en voedzame maaltijden per dag en de mogelijkheid om de warme maaltijd vlak van te voren te bestellen, wil OLVG eten voor patiënten aantrekkelijker maken en daarmee de zorg verbeteren.
Meer energie en eiwit
Volgens diëtist Monique Admiraal is het een feit dat patiënten met behulp van de aangeboden gerechten meer energie en eiwitten binnenkrijgen. Admiraal: ‘Dat heeft niet alleen met de samenstelling van de gerechten te maken, maar ook met de frequentie: 6 kleinere maaltijden per dag in plaats van 3 grotere maaltijden. Dit leidt tot een betere voedingstoestand en daardoor kunnen patiënten sneller herstellen en verkorten we de ligduur.’
Voeding in de zorg
Het is een trend die al langer gaande is. Diverse andere ziekenhuizen hebben onlangs ook hun voedingssysteem verbeterd, zo meldt Alliantie Voeding in de Zorg. Maasstad ziekenhuis in Rotterdam startte bijvoorbeeld met het concept “MAASS”, Meander MC in Amersfoort met “Proef”, Elisabeth TweeSteden in Tilburg met “Eten voor jou” en Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch met “Ons menu voor u”.
Meer keuze voor patiënt
In het OLVG komen voedingsassistenten meerdere keren per dag met verschillende gerechten langs op de afdeling. Patiënten kiezen vervolgens zelf welke en hoeveel gerechten ze willen. Zo kunnen ze voor het ontbijt bijvoorbeeld kiezen uit zuivelproducten, verschillende eiergerechten en verse broodjes. Tussen de maaltijden door krijgen patiënten smoothies en gezonde snacks aangeboden.
Van vegan tot halal
Het aanbod is bovendien aangepast aan de verschillende behoeftes van patiëntengroepen. ‘We hebben vegetarische en veganistische gerechten en houden rekening met patiënten die bijvoorbeeld halal willen eten. Ook oncologische patiënten, die een veranderende smaakbeleving hebben, krijgen gerechten die op hen zijn afgestemd’, aldus Admiraal. Een andere belangrijke verandering is dat patiënten de avondmaaltijd nu niet meer in de ochtend hoeven te bestellen, maar dit een uur van te voren kunnen doen.
Bron: OLVG
Gepubliceerd op 4 februari 2020
Door Angela Severs