Zelftest voor allergenen in etenswaren in ontwikkeling

Wageningse onderzoekers hebben een eenvoudige test ontwikkeld waarmee mensen zelf ter plekke voedsel kunnen testen op bepaalde allergenen als pinda of hazelnoot. De uitslag kan men dan vervolgens aflezen op een smartphone. Voordat de test in productie wordt genomen, is nog wel meer onderzoek nodig.

Zelftest

Voor de voedselallergenentest is een klein monster van het voedingsmiddel nodig. Via een spuitje wordt dat gemengd met reagens en in een speciale houder geplaatst waaraan een smartphone gekoppeld is. Wanneer zich allergenen in het monster bevinden, verschijnt binnen enkele minuten een zwarte lijn op de teststrip, samen met een controlelijn. Verschijnt er alleen een controlelijn, dan kan het product veilig gegeten worden. Via de smartphone zijn nog meer resultaten te zien, zoals de hoeveelheid allergenen in het monster. In deze korte, Engelstalige video demonstreren de onderzoekers het gebruik van de zelftest voor voedselallergenen.

Kruisbesmetting

De zelftest is volgens de onderzoekers vooral handig voor producten die sporen van bijvoorbeeld pinda of noten kunnen bevatten vanwege kruisbesmetting. De zelftest is nog niet ver genoeg ontwikkeld om in productie te kunnen nemen. Om de zelftest verder te onderzoeken, hopen de onderzoekers subsidie te krijgen vanuit een Europees wetenschapsprogramma.

Bron: Wageningen University & Research

Gepubliceerd op 19 mei 2021

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.