Virtuele coaching geschikt voor emotie-eters

Een virtuele coach kan emotie-eters helpen in de strijd tegen obesitas. Dat is de mening van Aranka Dol, onderzoeker bij het lectoraat Digitale Transformatie van de Universiteit Twente. Zij promoveerde op 13 november op dit onderwerp.

Lage drempel

Volgens Dol zijn er verschillende redenen waarom virtuele coaching, via een app op de smartphone, geschikt is bij emotie-eten. De eerste reden is dat emotie-eters zich vaak erg schamen en daarom geen professionele hulp durven in te schakelen. De tweede reden is dat huisartsen het probleem van emotie-eten niet altijd herkennen. De derde reden is het tekort aan menskracht in de zorg en de lange wachtlijsten. Bij virtuele coaching kunnen emotie-eters gemakkelijker zelf de eerste stap naar begeleiding zetten.

Positieve resultaten

Er is een testversie van de app ontwikkeld, onder andere met de hulp van studenten Voeding en Diëtetiek, ICT en psychologie. Tijdens het onderzoek werden deelnemers ingedeeld op basis van hun emotieregulatie-vaardigheden. Er werden online oefeningen gebruikt om deze vaardigheden te verbeteren. De doelgroep bleek baat te hebben bij het gebruik van de smartphone-app. Dol: ‘Het doel van de app is niet om mensen te genezen van overgewicht en obesitas, maar om hen bewust te maken van emotie-eten. Het uiteindelijke doel is om professionele zorg te zoeken, als dat nodig blijkt.’ Ook wil Dol dat er meer begrip en respect komt voor emotie-eters.

Emotie-eten belangrijke factor bij overgewicht

Emotie-eten speelt volgens Dol een aanzienlijke rol bij ongeveer 40 procent van de mensen met overgewicht. De gangbare behandelingen van overgewicht zijn volgens Dol meestal juist niet gericht op het leren omgaan met emotioneel eetgedrag: ‘Ik was verontwaardigd over het feit dat mensen zich laten opereren om van hun obesitas af te komen. Er wordt namelijk niets aan de mogelijke oorzaak gedaan.’ Na de promotie van Dol gaat ze de app verder ontwikkelen en op de markt brengen. Het proefschrift is hier te lezen.

Bron: Hanzehogeschool Groningen

Gepubliceerd op 10 november 2023

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. Netty van Kaathoven 12 november 2023 at 20:27 - Reply

    Dat emotie-eten een aanzienlijke rol speelt bij ongeveer 40 procent van de mensen met overgewicht, zien we dagelijks in onze praktijk. Het vraagt idd een specifieke begeleiding. Hoe pak je dat aan? Lees er meer over in ons 2e Werkboek ‘Vrij van eetbuien en emotie-eten’. Geschreven door 2 ervaren diëtisten op dit gebied met technieken gebaseerd op mindfulness, ACT, NLP, neuroscience en meer dan 70 jaar werkervaring.

    • Beroep - Diëtist
    • Indien anders - Leefstijldietist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.