Vet in voedsel is te ruiken
Mensen kunnen ruiken of er vet in voedsel zit. Dat heeft diëtist en voedingswetenschapper Matjaz Pirc als eerste ontdekt. Hij doet promotie-onderzoek bij Wageningen University. Door geurstoffen die via de mond in de neus terechtkomen – retronasale reuk genoemd – konden proefpersonen onderscheid maken tussen melk met en zonder vet.
Retronasale reuk
In het onderzoek roken 66 proefpersonen op een speciale manier aan magere, halfvolle en volle melk. De melk zat daarbij in een kleine container met een rietje erin. De proefpersonen ademden via het rietje door de mond in, met hun neus dichtgeknepen, en ademden door de neus uit. Zo is de retronasale reuk te onderzoeken zonder de melk in de mond te krijgen.
Geur van vet
Uit het onderzoek blijkt dat proefpersonen het verschil kunnen ruiken tussen magere melk en melk met vet (halfvolle of volle melk). Hoe de proefpersonen precies wisten welke melk vet bevatte, konden ze moeilijk verwoorden. Sommige vonden melk met vet romiger ruiken, anderen beschreven het als “dikker”, terwijl dat laatste eigenlijk geen geur is maar een mondgevoel. Volgens Pirc vinden mensen het blijkbaar moeilijk om bepaalde geuren te vertalen in woorden.
Vetvrije producten lekkerder maken
In een vervolgstudie gaat hij bekijken hoe hersenen precies reageren op de geur van vet. Met de nieuwe kennis hoopt hij dat de voedingsindustrie vetvrije producten lekkerder kan maken om zo overgewicht tegen te gaan.
Bronnen: Resource en Food Quality and Preference
Gepubliceerd op 9 december 2021
Door Angela Severs
Waarom zou je vetvrije producten lekkerder willen maken? Vet is niet de boosdoener, dat zijn de (geraffineerde) koolhydraten.