Vervette lever door alcohol uit eigen darmbacteriën

Niet-alcoholische leververvetting wordt bij 4 op de 10 van de patiënten toch veroorzaakt door alcohol. Het gaat alleen niet om alcohol uit drank, maar om alcohol die door de darmbacteriën in grote hoeveelheden wordt aangemaakt uit fructose. Dat blijkt uit een studie van onderzoekers van het Amsterdam UMC, gepubliceerd in Nature Medicine.

Suikerrijke testmaaltijd

Aan het onderzoek deden 146 mensen mee die ernstig obesitas hadden en op de wachtlijst stonden voor een bariatrische operatie. Bij deze mensen werden verschillende metingen gedaan. Eerst bepaalden de onderzoekers de hoeveelheid alcohol in het bloed voorafgaand en na een suikerrijke maaltijd. De hoeveelheid alcohol steeg bij alle patiënten in verschillende mate. Hoe meer mensen al last hadden van leververvetting, hoe sterker de hoeveelheid alcohol in het bloed steeg.

Bloedanalyse in poortader

In een subgroep van 37 mensen namen de onderzoekers vervolgens bloed af uit de poortader, dus voordat het bloed wordt gefilterd door de lever. In dit bloed was de concentratie alcohol zo’n 200 keer hoger dan in het perifere bloed. De waardes kwamen soms overeen met 0,35 liter pure alcoholconsumptie per dag. Dit betekent dat de lever dus alsnog veel alcohol uit het bloed moet filteren.

Rol van darmbacteriën

In het derde deel van het onderzoek kregen 10 proefpersonen een stof die de alcoholafbraak in de lever stillegt. Bij de patiënten met leververvetting leidde dit tot een alcoholpercentage in het perifere bloed dat 15 keer hoger was dan wanneer de leverfunctie niet was platgelegd. Omdat het vermoeden was dat de darmbacteriën verantwoordelijk waren voor het omzetten van suiker in alcohol, kregen deze mensen gedurende een week een antibioticakuur, waardoor de werking van de darmbacteriën sterk wordt geminderd. Hierdoor stopte de productie van alcohol na een suikerrijke maaltijd.

Suiker is de boosdoener

De onderzoekers concluderen dat darmbacteriën dus een rol spelen bij de aanmaak van alcohol, in ieder geval bij mensen met (ernstig) obesitas. De voeding speelt hierbij een belangrijke rol. ‘De mensen in ons onderzoek bij wie de darmen de meeste alcohol maken, eten heel veel snoep en drinken heel veel frisdrank. Hoe meer suikers je inneemt, voornamelijk fructose en andere snelle suikers, hoe meer alcohol je produceert’, vertelt onderzoeker Stijn Meijnikman in NRC.

Bron: Amsterdam UMC

Gepubliceerd op 20 oktober 2022

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.