Tekort aan diabetesmedicijn door afslankclaim?

Op sociale media wordt de laatste tijd veel geschreven over afvallen met diabetesmedicijn Ozempic, onder meer door Kim Kardashian en Elon Musk. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) waarschuwt dat Ozempic hiervoor niet is goedgekeurd en dat het onverstandig is om dit medicijn te gebruiken zonder medisch toezicht. Daarnaast waarschuwt het CBG voor een aanhoudend en wereldwijd tekort van dit diabetesmedicijn door een snel gestegen vraag.

Off-labelgebruik

Een medicijn gebruiken waarvoor het eigenlijk niet is goedgekeurd, heet off-labelgebruik. Ozempic is alléén goedgekeurd voor gebruik bij diabetes type 2. In de bijsluiter staat daarom niet aangegeven hoe het medicijn gebruikt moet worden voor gewenste gewichtsreductie en wat de dosering dan zou moeten zijn. Het is niet duidelijk of het off-labelgebruik het tekort aan Ozempic veroorzaakt. Een werkgroep van het Europees Medicijnagentschap heeft eind 2022 de beschikbaarheid van Ozempic in kaart gebracht. Daaruit bleek dat in sommige landen in Europa veel Ozempic verkocht wordt zonder vergoeding door de zorgverzekeraar. Dit kán volgens het CBG wijzen op off-labelgebruik. In Nederland heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in december 2022 een aantal webshops gesloten die het medicijn illegaal verkochten.

Ozempic

Ozempic bevat semaglutide en wordt toegediend via een injectie in een voorgevulde pen. Mensen met diabetes type 2 krijgen dit medicijn op recept van een arts en combineren de behandeling met een dieet en lichaamsbeweging. Net als elk medicijn kan Ozempic bijwerkingen geven. Daarom is het belangrijk dat een arts het bloedglucosegehalte en de mogelijke bijwerkingen in de gaten houdt.

Anti-obesitasmedicatie

Een ander diabetesmedicijn is inmiddels wel goedgekeurd als anti-obesitasmedicatie. Het gaat om liraglutide (Saxenda), dat voor mensen met diabetes type 2 in de handel is als diabetesmedicijn Victoza. Saxenda wordt onder voorwaarden vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering, net als het combinatiemiddel naltrexon/bupropion (Mysimba). Vergoeding geldt alleen voor mensen met een BMI van 35 of hoger, die al deelnemen aan de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). Voor mensen met een BMI tussen 35 en 40 geldt daarnaast dat ze hart- en vaatziekte, slaapapneu of artrose als comorbiditeit moeten hebben.

Bron: CBG

Gepubliceerd op 27 maart 2023

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.