Steeds meer onderbouwing voor gezonde effecten periodiek vasten

Periodiek vasten (intermittent fasting) gaat niet alleen gepaard met gewichtsverlies, maar verbetert ook de insulinegevoeligheid en vertraagt mogelijk veroudering. Dat blijkt uit een review gepubliceerd in Obesity. Het meeste onderzoek is uitgevoerd naar de variant waarbij men om de dag vast. Het aantal kilocalorieën op een vastendag (“fast day”) is daarbij maximaal 25% van de energiebehoefte. Op de andere dag (“feast day”) zijn er geen calorierestricties, al wordt meestal wel een gezonde voeding geadviseerd.

Klinische studies

Uit dieronderzoek komen steevast gezonde effecten door vasten, zoals minder kans op ziektes en een hogere levensverwachting. Bij mensen zijn ook gezonde effecten gevonden: een verbeterd glucosemetabolisme, minder ontstekingsreacties, verlaagde bloeddruk en verbeterde cardiovasculaire gezondheid. Er zijn inmiddels 10 klinische studies naar het effect van om de dag vasten, vooral bij mensen met overgewicht. In al deze onderzoeken is er een substantieel gewichtsverlies gevonden en in de meeste studies zonder een noemenswaardig verlies aan vetvrije massa. Volgens de onderzoekers gaat periodiek vasten gepaard met een vergelijkbaar gewichtsverlies als caloriebeperkte diëten, maar heeft periodiek vasten gezondheidseffecten die verder gaan dan alleen gewichtsverlies.

Miljoenen jaren ervaring

Periodiek vasten is eigenlijk heel natuurlijk: als jager-verzamelaars was er niet elke dag voldoende voeding beschikbaar. De mens heeft er dus miljoenen jaren ervaring mee en voor veel wilde dieren is dat nog steeds het geval. Na 12-36 uur vasten gaat het lichaam in ketose. Bij mensen met overgewicht en diabetes duurt dat overigens langer dan bij slanke, gezonde mensen. Als de voorraad glucose in het lichaam uitgeput raakt, schakelt het metabolisme over op vet als energiebron en worden ketonen gevormd uit vetzuren. Volgens de auteurs is het gezond voor het lichaam om regelmatig ‘de metabole schakelaar om te draaien’ en in ketose te gaan. Ketonen zijn een “schonere” energiebron dan glucose omdat ze minder afvalstoffen produceren die de cellen kunnen beschadigen.

Bron: University of Florida Health

Gepubliceerd op 9 mei 2018

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Rene Meijer 20 oktober 2019 at 23:14 - Reply

    Heb hier zelf goede ervaring mee. Maandags is mijn vastendag en dit al enige jaren. Verder door gezonder eten en dagelijks sporten inmiddels 28kg kwijt geraakt.

    • Beroep: Anders
  2. Miriam Sturkenboon 30 augustus 2018 at 07:30 - Reply

    Hoe kan ik dit het beste aanpakken? Graag nadere uitleg! Ook om naast voor mezelf- als het werkt – dit te kunnen uitdragen in plan. Duurzame inzetbaarheid en vitaliteit waar ik nu mee bezig ben!

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: Verpleegkundige preventiemedewerker
  3. Margje Vlasveld 11 mei 2018 at 18:32 - Reply

    Klinkt logisch.
    Om de andere dag vasten is misschien wel wat veel.
    Ik denk dat bijvoorbeeld 1 of 2 dagen per week vasten met max 25 % van de energiebehoefte bij licht tot matig overgewicht ook leidt tot gewichtsverlies, langzamer maar beter in te passen in het dagelijks leven.

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.