Stappenteller leidt niet tot gedragsverandering

Om gezond en productief te blijven, proberen we zo goed mogelijk te eten, voldoende te slapen en te bewegen. Healthapps zoals een stappenteller houden onze prestaties op dat gebied bij. Toch blijkt een stappenteller niet altijd te leiden tot gedragsverandering. Dat concludeert gedragseconoom Florian Buehler van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Feedback effect

De helft van de Nederlanders gebruikt tegenwoordig 1 of meerdere gezondheidsapps. De stappenteller is daarbij de absolute favoriet. Bijna een kwart van de Nederlanders gebruikt deze gezondheidsapp het meest. In zijn onderzoek toont gedragseconoom Buehler aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) aan dat mensen de neiging hebben om negatieve feedback van een gezondheidsapp te negeren. Volgens Buehler is dit te verklaren doordat mensen makkelijker resultaten accepteren die een positief zelfbeeld in stand houden.

Tekortschietende productontwikkeling

Uit zijn onderzoek blijkt verder dat productontwikkeling van gezondheidsapps tekort schiet. Buehler: ’Je ziet dat veel gebruikers na een paar maanden de aangeschafte tools of apparaten niet meer gebruiken. En dat komt doordat de feedback teveel hamert op zaken die zij niet belangrijk vinden of die niet in hun zelfbeeld passen’. Volgens de onderzoeker is dat zonde, omdat deze technologieën in theorie ons kunnen stimuleren om gezonder, slimmer en sterker te worden. Bij de ontwikkeling en marketing van technologische innovaties zou daarom meer rekening gehouden moeten worden met de rol die mensen zelf spelen. Dit kan bijvoorbeeld door een beter idee te krijgen over hoe en waarom consumenten een product gebruiken.

Bron: VU

Gepubliceerd op 6 mei 2022

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.