Serie over gezondheid en gezond eten op Foodlog

Wat bedoelen we eigenlijk als we het hebben over gezondheid en gezond eten? Op de website Foodlog geven bekende en minder bekende mensen in de gezondheidswereld hun mening in de serie: “Wat is gezond?’, Er zijn essays over 3 thema’s: “Wat is gezondheid?”, “Wat is gezonde voeding?” en “Wat is ultrabewerkt voedsel?”.

Wat is gezondheid?

In het eerste thema “Wat is gezondheid?” is er bijvoorbeeld een bijdrage van filosoof Bas Haring die stelt: ‘Je bent gezond als je tevreden bent over de kwaliteit van je lichaam’. Yneke Kootstra, directeur van de Academie voor Leefstijl en Gezondheid, vergelijkt ons lichaam met een tikkende tijdbom, die voor ieder ooit gaat ontploffen. En Machteld Huber bespreekt het concept van Positieve Gezondheid. Zij stelt: ‘Gezondheid is werken aan heelheid.’

Wat is gezonde voeding?

In het thema “Wat is gezonde voeding?” is er onder andere een bijdrage van Petra Verhoef, de directeur van het Voedingscentrum. Zij gaat in op de duurzaamheid van de Schijf van Vijf. Annet Roodenburg, lector Voeding en Gezondheid aan de HAS, houdt een pleidooi voor een écht goed logo op de verpakking van voedingsmiddelen.

Wat is ultrabewerkt voedsel?

In het thema “Wat is ultrabewerkt voedsel” is er onder andere een interessante bijdrage van hoogleraar Harry Wichers, die vindt dat ultrabewerking van voedsel onze volksgezondheid in gevaar brengt. Hij is ook van mening dat we de regulatie niet aan de voedingsindustrie moeten overlaten. De Vlaamse auteur Eva Kestemont stelt in haar essay: ‘Waar ultrabewerkt voedsel verschijnt, verdwijnt de traditionele eetcultuur.’ En dat is schadelijk, omdat daarmee veel kennis en kunde verloren gaat: ‘Hoe makkelijker ultrabewerkt voedsel te verkrijgen is, hoe minder we zelf hoeven koken en hoe meer onze voedselgeletterdheid onder druk komt te staan.’

Foodlog

Foodlog is een open nieuws- en discussieplatform waar professionals en publiek met elkaar het nieuws duiden. De redactie van Foodlog moedigt discussie aan en hoopt dat er daardoor nieuwe, goed doordachte, inzichten ontstaan.

Bron: Foodlog

Gepubliceerd op 6 februari 2024

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.