“Samen sterk met suiker” voor laaggeletterden 

Het programma “Samen sterk met suiker” is speciaal ontwikkeld voor mensen met diabetes type 2 en laaggeletterdheid en/of beperkte gezondheidsvaardigheden. Deelnemers krijgen via groepsbijeenkomsten in de wijk handvatten om met hun diabetes om te gaan. De eerste resultaten zijn veelbelovend.  

Onvoldoende aansluiting bij de reguliere zorg

Reguliere zorg bij diabetes type 2 sluit vaak niet aan bij de behoeften van mensen die extra ondersteuning nodig hebben. Daardoor is bij deze mensen diabetes vaak minder goed ingesteld. Om deze groep beter te ondersteunen is “Samen sterk met suiker” ontwikkeld. Het programma loopt in Amsterdam en is een initiatief van het Amsterdam UMC, Department of Public and Occupational Health. Er is samenwerking met GAZO gezondheidscentra, GGD Amsterdam, Diabetesvereniging Nederland, Windesheim Flevoland, Zilveren Kruis en OLVG Locatie Oost

Van zelfvertrouwen naar gedragsverandering 

Dit programma bestaat uit 2 fases. In de eerste fase krijgen mensen basale kennis mee over diabetes type 2 en leren ze meer zelfvertrouwen te krijgen. De tweede fase heeft als doel om nieuw gezonder gedrag aan te leren en te weten welke buurtvoorzieningen of professionals daarbij kunnen helpen. Het totale programma duurt een half jaar.  

Focus op interactie, positiviteit en steun  

Voorafgaand aan deelname bepaalt de betrokken huisarts de geschiktheid voor deelname aan de hand van bloedwaarden en mogelijkheden van de patiënt. De groepsbijeenkomsten zijn met maximaal 10 personen en vinden plaats in de directe omgeving van de deelnemer, zoals een buurthuis. Bij het programma is standaard een diëtist uit de wijk betrokken. De groepsleiders in de bijeenkomsten hebben diverse professionele achtergronden, zoals diëtist, leefstijlcoach, beweegcoach, psycholoog of gezondheidswetenschapper. Ze gebruiken afgestemde leerstrategieën en er is extra aandacht voor de individuele deelnemers. De focus ligt op interactie, positieve benadering en het mobiliseren van sociale steun.  

Studie naar effect

De onderzoekers beoordelen de effectiviteit van het programma met een kosten-effectiviteitstudie en een implementatiestudie. Naar verwachting zijn over een jaar de eerste resultaten bekend. In een eerder onderzoek waarin het programma is ontwikkeld, zijn echter al veelbelovende resultaten te zien. Vooral het aansluiten bij de leerbehoefte van de deelnemers, het gebruik van niet-traditionele leervormen, het stimuleren van het groepsproces en het maken van een actieplan, blijken goede strategieën te zijn. Het is de bedoeling het programma in de toekomst onderdeel is van de standaard diabeteszorg in de eerste lijn.

Bron: Samen Sterk met Suiker 

Gepubliceerd op 4 december 2023

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.