Recensie: Wat onze darmen ons vertellen

Er zijn al veel boeken geschreven over de belangrijke rol van de darmen bij de gezondheid. Toch is “Wat onze darmen ons vertellen” van de Vlaamse maagdarmspecialist prof. dr. Danny de Looze een aanrader. Dit boek leest als een trein, laat geen darmprobleem onbesproken en ingewikkelde materie wordt eenvoudig en met humor uitgelegd.

Ons smakelijkste orgaan

Het boek begint met een duidelijke uitleg van de spijsvertering, waarbij De Looze zijn humor in de strijd gooit en de darmen “ons smakelijkste orgaan” noemt. Hij vergelijkt de maag met een blender, de verteringssappen met een sausje dat over voedsel wordt gegoten en de darmplooien met de ingestikte plooien van een gordijn.

Wat je liever niet over je buik vertelt

In het boek gaan 3 hoofdstukken in op darmproblemen. Onder de titel “Wat je buik je vertelt” bespreekt De Looze 16 meest voorkomende darmklachten: van reflux tot slikproblemen en van een opgeblazen gevoel tot buikpijn. Bij elke aandoening volgt een duidelijke uitleg wat het is, hoe het ontstaat en wat eraan te doen is. Ook is er een hoofdstuk over “Wat je darmen niet verdragen”, met aandacht voor intoleranties voor lactose, fructose en sucrose. In dit hoofdstuk gaat hij ook uitgebreid in op het prikkelbare darmsyndroom (PDS) en wat de verschillende oorzaken daarvoor kunnen zijn. Denk aan uitrekking van de darmen door FODMAP’s, rechtstreekse zenuwprikkeling door onder meer histamine en een stoornis van de doorlaatbaarheid van de darmen (leaky gut). In het hoofdstuk “Wat je liever niet over je buik vertelt” bespreekt De Looze taboe-onderwerpen als stoma, fistels, aambeien en fecale incontinentie. Het boek bevat een aantal tekeningen met uitleg van onderdelen van het maagdarmstelsel en is gelardeerd met compacte kaders met weetjes, een korte uitleg of conclusies.

Disorders of gut-brain interaction

Zijn uitleg is overal eenvoudig, maar de onderwerpen die De Looze bespreekt zijn dat allerminst. Zo heeft hij het over de darm-hersenas en bijbehorende “Disorders of gut-brain interaction”, stoelgang(feces)transplantaties, Bristol Stool Chart, pinda-poli’s, GLP-1 en SIBO. Ook geeft hij een duidelijk overzicht van de huidige stand van het onderzoek naar de rol van het darmmicrobioom bij obesitas, mentale gezondheid, de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, Alzheimer en de ziekte van Parkinson. ‘Heel fascinerend allemaal’, schrijft hij. ‘Wie weet waar we over 20 jaar staan en wat we nog meer ontdekken. Maar in alle euforie is er nog weinig concrete vertaling naar de kliniek bruikbaar.’ Wel is er volgens hem een (licht) voordeel aangetoond van probiotica bij mensen met prikkelbare darmsyndroom, vooral als ze last hebben van een opgeblazen buik. Maar over commerciële analyses van het darmmicrobioom is hij sceptischer: ‘We weten er eigenlijk nog niet genoeg over om een individueel microbioom te interpreteren, laat staan te veranderen.’

Wat onze darmen ons vertellen. Het wonderlijke verhaal van je gut en de impact op je brein en je lijf. Prof. dr. Danny de Looze, Lannoo, ISBN 9789401492348, 224 pagina’s, € 25,99

Gepubliceerd op 13 februari 2024

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. G Pluimakers 2 juli 2024 at 11:56 - Reply

    Echt een aanrader, herkenbaar vanuit mijn eigen behandeling, met veel plezier gelezen door de humor en de illustraties.

    • Beroep - Anders
    • Indien anders - IT-architect
  2. Pieter Brughmans 17 februari 2024 at 12:26 - Reply

    Inderdaad top!

    • Beroep - Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.