Recensie: Knap voor een dik meisje

“Knap voor een dik meisje” is een openhartig boek, geschreven door Tatjana Almuli, over het leven als dikke vrouw in een land waar dun zijn de norm is. Diëtist Carlijn Appel vindt het belangrijk om aandacht te geven aan “fat shaming” en schreef onderstaande recensie over het boek. Appel: ‘Ik ben zo iemand die normaal gesproken zo’n 5 boeken tegelijk leest waarbij er nauwelijks één helemaal tot het einde uitgelezen wordt. Dit boek las ik uit in nog geen 24 uur.’

Gewichtsstigmatisering

Kwetsbaar en dapper, maar zo nodig. Tatjana wist me vanaf de eerste bladzijde te raken met haar woorden, met haar ervaringen. Waar het voor een baby nog sociaal geaccepteerd wordt om dik te zijn (want… schattig) is dit al gauw klaar. Gewichtsstigmatisering, een groot probleem dat voor Tatjana leidt tot een leven vol schaamte en zelfhaat. Tatjana neemt je vanuit haar kindertijd mee naar het heden. Van pesterijen op school, uitgelachen worden door docenten, bemoeizuchtige kwetsende (naaste) familieleden, bevooroordeelde wildvreemden, bevooroordeelde specialisten, verschillende behandeltrajecten, de eetbuien, de ongevraagde adviezen, het vechten, het constante lege gevoel en het onbegrip.

Afvallen bleek geen magische oplossing

Tatjana weet uiteindelijk met behulp van het televisieprogramma “Obese” zo’n 60 kg af te vallen. In deze periode ervaart zij hoe het is om niet dik te zijn in een land waar dun zijn de norm is. Ze krijgt complimenten over haar uiterlijk en mensen gaan er bij voorbaat al vanuit dat ze zich nu wel fantastisch zal moeten voelen. Niets is minder waar. Dun zijn lijkt toch niet de magische oplossing te zijn waarop ze had gehoopt. Wanneer haar gewicht weer toe begint te nemen, bereiken schaamte en zelfhaat een hoogtepunt.

Zelfacceptatie

Tatjana krijgt uiteindelijk antwoord op de vraag waar de constante honger vandaan komt en beseft dat haar natuurlijke gewicht mogelijk hoger is dan ze altijd hoopte. In het laatste deel word je meegenomen in haar proces rondom zelfacceptatie. Ook dit gaat met vallen en opstaan. Tatjana gaat het gesprek aan met andere dikke vrouwen, wat ze tot dan toe nooit eerder gedaan heeft, en deelt de ervaringen van deze vrouwen in haar boek.

Vooroordelen

Ik vind het als diëtist belangrijk om aandacht te geven aan gewichtsstigmatisering. Maar het is niet mijn pijn, niet mijn strijd, niet mijn ervaring. Het enige dat ik kan doen is mijn eigen overtuigingen, oordelen en woordkeuze kritisch onder de loep nemen, dag in dag uit. En daarnaast de mensen die de oordelen, pijn en gevolgen van gewichtsstigmatisering als geen ander kennen een podium geven en de ruimte geven die ze verdienen. Anders ben ik slechts het zoveelste bevoorrechte slanke mens dat een dik persoon geen ruimte gunt. Dit boek is voor jou als je de oordelen, schaamte en zelfhaat herkent. Dit boek is voor jou als je rondloopt met (voor)oordelen over dikke mensen. En geloof me, dat doe je. Dit boek is voor jou als je als diëtist, gewichtsconsulent, personal trainer, fitnessinstructeur of in welke markt dan ook werkt waarin je denkt dikke mensen ‘wel even te kunnen redden’.

Knap voor een dik meisje. Het gewicht van gewicht. Tatjana Almuli. Nijgh & van Ditmar, ISBN 9789038805931, 192 pagina’s, € 17,50

Gepubliceerd op 8 mei 2019

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Anke 14 mei 2019 at 09:46 - Reply

    Ook belangrijk dat we als diëtisten haalbare doelen in gewicht stellen met onze patiënten en cliënten, vind ik. Vanuit artsen, POH en de patiënt zelf wordt soms heel strikt gestreefd naar BMI maximaal 25, terwijl het vaak beter is te streven naar zo gezond mogelijk eten en zo veel mogelijk bewegen en accepteren dat het gewicht dat je daarmee bereikt de laagst haalbare waarde voor jou is.

    • Beroep: -Selecteer beroep-

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.