Orale immunotherapie veelbelovende behandeling van voedselallergie

Door kinderen met voedselallergie al heel vroeg kleine doses van producten te geven, kunnen ze vaak genezen van een voedselallergie. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een Nederlands onderzoek naar orale immunotherapie. In de studie werd een zeer hoog succespercentage van bijna 90 procent gevonden. Het Zorginstituut en ZonMw vinden deze resultaten zo veelbelovend, dat ze 1,7 miljoen euro vrijmaken voor vervolgonderzoek.

Voedselallergie genezen

Dankzij orale immunotherapie bij baby’s vanaf 9 maanden zou er binnen 10 jaar mogelijk sprake zijn van vrijwel voedselallergievrije generaties kinderen. Die stevige belofte doet onderzoeksleider en kinderallergoloog Ted Klok van het Kinderallergie Behandelcentrum van het Deventer Ziekenhuis. Volgens Klok is een belangrijke voorwaarde voor een effectieve behandeling: start zo jong mogelijk. Bij kinderen van 4 jaar en ouder verdwijnt voedselallergie meestal niet meer.

ORKA-studie

In maart 2019 is het Deventer Ziekenhuis de ORKA-studie (ORale immunotherapie bij jonge Kinderen met voedselAllergie) gestart, samen met het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft, het Martini Ziekenhuis in Groningen en het Emma kinderziekenhuis in Amsterdam. Sindsdien zijn al meer dan 100 jonge kinderen (tussen 9 en 24 maanden) met een voedselallergie aan orale immunotherapie begonnen. De kinderen hebben onder meer een allergie voor pinda, kippenei, noten en melk. De behandeling duurt 2 jaar, waarbij de kinderen en hun ouders intensieve begeleiding krijgen. Bij orale immunotherapie krijgen kinderen dagelijks kleine hoeveelheden van de voedingsmiddelen waarvoor ze allergisch zijn. Door het immuunsysteem regelmatig bloot te stellen aan de stof die de reactie uitlokt, leert het lichaam er anders op te reageren. Dat is de hypothese van de onderzoekers. En door te werken met lage doseringen wordt voorkomen dat de kinderen een ernstige allergische reactie krijgen.

Eerste resultaten

De eerste ervaringen van de studie laten zien dat deze nieuwe therapie veilig thuis kan worden uitgevoerd. Kinderen hebben, zeker in de beginfase, nog weleens een allergische reactie, maar dat zijn vooral milde klachten zoals rode vlekken of een dikke lip. Afgelopen jaar hebben 35 kinderen met een leeftijd tussen 9 en 24 maanden een behandeling met orale immunotherapie afgerond. Van hen kunnen 32 kinderen nu alles eten zonder bang te hoeven zijn voor een allergische reactie.

Haalbaarheid en veiligheid

Met de 1,7 miljoen euro onderzoeksgeld van het Zorginstituut en ZonMw wordt nu een groot onderzoek opgezet om definitief bewijs te kunnen leveren dat de behandeling effectief is. Klok. ‘We weten nu dat de therapie bij de meeste kinderen goed uitvoerbaar is en dat het de kwaliteit van leven van gezinnen enorm verbetert. Ook als de allergie heel ernstig is, of als het kind voor wel 4 of 5 voedselproducten een allergie heeft. In dat laatste geval betekent dat dus 4 of 5 behandelingen tegelijkertijd.’ Na afloop van het onderzoek neemt het Zorginstituut op basis van het wetenschappelijk bewijs direct een beslissing of de behandeling werkt. Is dat het geval, dan wordt de behandeling vergoed via de basisverzekering.

Amerikaanse studies

In 2 Amerikaanse studies is immunotherapie bij jonge kinderen ook al onderzocht. Anders dan in de ORKA-studie ging het hier alleen om kinderen met een pinda-allergie. De resultaten suggereren dat bij een start van de therapie voor het 2e levensjaar er een grote kans is op echte genezing. Uit 1 studie blijkt dat ook 5 jaar na immunotherapie de meeste kinderen nog regelmatig producten met pinda eten zonder allergische reactie. Ze lijken dus echt definitief genezen.

Bron: Deventer Ziekenhuis

Gepubliceerd op 9 maart 2022

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.