Noten dragen bij aan cognitieve gezondheid ouderen 

Ouderen die dagelijks 60 gram noten eten, hebben na 4 maanden een beter geheugen en betere doorbloeding van de hersenen, blijkt uit onderzoek van Maastricht UMC+ onder 28 ouderen. Ook zorgt het eten van een dagelijkse portie noten voor een betere insulinegevoeligheid in verschillende hersengebieden.  

Notenmix en het brein

Dat het eten van noten een gunstige invloed heeft op hart- en vaatziekten is bekend, maar naar het effect van noten op het cognitief functioneren was nog weinig onderzoek gedaan. Daarom onderzocht promovendus Kevin Nijssen van onderzoeksinstituut NUTRIM of het dagelijks eten van een notenmix invloed heeft op de hersenen, en hoe dat precies werkt.  Zijn bevindingen zijn gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition en Clinical Nutrition. 

Hogere doorbloeding

Gedurende een periode van 4 maanden liet Nijssen 28 proefpersonen, allen tussen de 60 en 70 jaar oud en met overgewicht of obesitas, dagelijks 60 gram ongezouten noten eten. De noten waren een mix van gelijke hoeveelheden pistachenoten, cashewnoten, hazelnoten en walnoten. Verder volgden de deelnemers een gezond voedingspatroon volgens de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad. Na 4 maanden scoorden alle deelnemers beter op de afgenomen geheugentesten. MRI-technieken toonden een hogere doorbloeding in 3 verschillende hersengebieden, die betrokken zijn bij cognitieve functies. Deze verbeterde doorbloeding kan volgens Nijssen de waargenomen verbetering van het geheugen verklaren.  

Verbeterde insulinegevoeligheid

Nijssen is de eerste die onderzocht welk effect een voedingsinterventie, in dit geval het eten van extra noten, heeft op de gevoeligheid voor insuline in verschillende hersengebieden. Insuline is vooral bekend als het hormoon dat ervoor zorgt dat het lichaam glucose kan opnemen in de cellen. Maar insuline is in de hersenen ook betrokken bij het cognitief functioneren en het remmen van het hongergevoel. Het onderzoek liet zien dat het dagelijks eten van noten de insulinegevoeligheid van bepaalde hersengebieden in oudere volwassen met overgewicht of obesitas daadwerkelijk kan verbeteren. Nijssen heeft recent de Kootstra Talent Fellowship ontvangen van Maastricht UMC+, om de reactie van de hersenen op insuline verder te bestuderen. 

Twee handjes noten per dag

Ook andere resultaten binnen het onderzoek wijzen op de gezondheidsvoordelen van het consumeren van noten. Zo hadden de deelnemers na 4 maanden een verlaging van bloeddruk en cholesterolgehalte, en een verbeterde werking van de bloedvaten. Nijssen concludeert dat een dagelijkse portie gemengde noten, in combinatie met een gezond voedingspatroon, kan bijdragen aan het voorkomen van leeftijdsgebonden aandoeningen en cognitieve achteruitgang. 

Bron: UMC+ Maastricht 

Gepubliceerd op 9 februari 2024

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

  1. Georgine de Nijs 1 maart 2024 at 17:00 - Reply

    Er zijn bij dit onderzoek 2 interventies gedaan: 60 gram noten per dag én een gezond voedingspatroon. Dan kun je volgens mij niet de conclusie trekken dat het de noten zijn die voor een betere cognitieve gezondheid bij ouderen zorgen. Een vergelijkend onderzoek tussen een gezond voedingspatroon en extra noten zou mijns inziens meer duidelijkheid geven.
    Verder suggereert de titel dat dit voor alle ouderen is aangetoond, echter het onderzoek is gedaan bij ouderen met obesitas of overgewicht. Als ik dan kijk naar het onderzoek waarin het efffect van een maagverkleining ook een positief effect heeft op de cognitieve functies, dan kun je misschien beter concluderen dat noten ( én een gezond voedingspatroon) bij ouderen met overgewicht een positief effect heeft.

    • Beroep - Anders
    • Indien anders - Fysiotherapeut

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.