Nitraatrijke groenten goed voor de bloeddruk

Nitraatrijke groenten als rucola, spinazie en rode bieten verlagen de bloeddruk. Dat is de conclusie van een klein onderzoek bij 18 gezonde vrijwilligers, uitgevoerd door Maastricht UMC+ en gepubliceerd in het Journal of Nutrition. De vrijwilligers die drankjes van de genoemde groenten kregen voorgezet, bleken een verhoogde beschikbaarheid te hebben van nitraat en nitriet in het bloed. Als gevolg daalde de bloeddruk. Nitraatzout, als voedingssupplement opgelost in water, bleek dit effect niet te hebben.

Rode bietensap

Rode bietensap is met name een bekend omdat het bij sporters prestatie verhogend zou werken. De rode biet bevat veel nitraat dat het lichaam kan omzetten in nitriet. Dat kan vervolgens weer worden omgezet in stikstofmonoxide (NO). Daarvan wordt aangenomen dat het een positief effect heeft op diverse processen die een rol spelen bij het sporten. Zo zou NO spieren efficiënter laten werken en bloedvaten verwijden, zodat er meer zuurstof naar de spieren kan worden getransporteerd. De Maastrichtse wetenschappers onderzochten of dit effect ook opgaat voor andere nitraatrijke groenten (naast rode biet) en voor een nitraatzout opgelost in water.

Nog rijker aan nitraat

Rucola en spinazie zijn twee bladgroenten die nog rijker aan nitraat zijn dan rode bieten. Daarom kregen een aantal gezonde vrijwilligers drankjes van al deze groenten voorgezet met daarin 800 mg nitraat, ongeveer de aanbevolen hoeveelheid voor sporters. Omgerekend komt dat neer op ongeveer 200 gram rucola of 350 gram spinazie. Dit werd vergeleken met een geconcentreerd drankje van rode bieten en met natriumnitraat opgelost in water, beiden met dezelfde hoeveelheid van 800 mg nitraat. De nitraat- en nitrietspiegel in het bloed steeg ongeveer even veel na inname van alle 4 de drankjes, maar de bloeddruk daalde alleen bij de 3 groenten. Het opgeloste natriumnitraat in water had nagenoeg geen bloeddrukverlagend effect.

Advies onderzoekers

’In principe zit in bijna alle groenten wel iets nitraat, maar met name groene bladgroenten zoals sla en spinazie zijn rijk aan het stofje’, zegt hoofdonderzoeker dr. Lex Verdijk. ’Mocht je extra nitraat in willen nemen, bijvoorbeeld als je een verhoogde bloeddruk hebt, is het eten van meer groenten dus wellicht al voldoende, daar is geen supplement voor nodig. Het lijkt erop dat de samenstelling van groenten, waarin ook vitamines, vezels en andere stoffen zitten, het positieve effect van nitraat kan bevorderen. Wellicht kunnen we in de toekomst de ideale samenstelling voor een nitraatrijk drankje op basis van bijvoorbeeld rucola of spinazie ontwikkelen.’

Bron: Maastricht University

Gepubliceerd op 18 mei 2016

Door Reina van Bruggen

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.