Nieuwe tv-serie over voeding en ons brein

Lekker eten kan je intens gelukkig maken. Maar hoe belangrijk is voedsel voor ons brein? En wat kunnen we doen met onze voeding om dat brein en ons lichaam zo gezond mogelijk te houden? In de nieuwe 6-delige serie “Voeding en ons brein” gaat presentatrice Janny van der Heijden op onderzoek uit. Van verleiding tot geur en van smaak tot verzadiging: in elke aflevering delen wetenschappers hun inzichten.

Aflevering 1 – Verleiding

De serie wordt vanaf 10 februari iedere vrijdag van circa 16.15 tot 16.30 uur uitgezonden bij MAX op NPO 1. In de eerste aflevering stond verleiding centraal. Waarom kunnen we de verleiding voor vet en suikerrijk voedsel vaak niet weerstaan? In het Donders Instituut in Nijmegen ging Janny in een MRI-scanner, waar ze erachter komt waar haar brein het meest op reageert; zoet of hartig. De uitkomst was verrassend.

Aflevering 2 – Geur

Geur is het thema van de 2e aflevering op 17 februari. Wat doet de geur van eten in je hersenen en hoe belangrijk is het voor je smaak? Daarvoor gaat Janny naar het Reuk- en smaakcentrum op de Wageningen Universiteit. In een Zorgcentrum test ze bij de bewoners wat geur doet met hun emoties en herinneringen. En ze ontdekt hoe je geur kunt inzetten om mensen gezonder te laten eten.

Aflevering 3 – Smaak

De 3e aflevering op 24 februari staat in het teken van smaak. Om gezond te eten is het wel handig als veel dingen je lekker smaken. Kun je daar zelf iets aan doen door je smaak te ontwikkelen? En hoe kun je toch lekker eten als je reuk en smaak verminderd zijn? Janny volgt een kookworkshop voor mensen die hun reuk of smaak gedeeltelijk zijn verloren en komt erachter dat er nog heel veel mogelijkheden zijn om tóch lekker en gezond te eten.

Aflevering 4 – Verzadiging

Wanneer weet je of je genoeg gegeten hebt en hoe zorg je ervoor dat je niet te veel eet? Het onderwerp verzadiging staat centraal in de 4e aflevering op 3 maart. Samen met voedingsonderzoeker Guido Camps (ook bekend als oud finalist van Heel Holland Bakt) doet Janny een experiment waaruit blijkt dat je eerder verzadigd bent als je iets eet met structuur. Ook het belang van kauwen test Janny, samen met sterrenchef Joris Bijdendijk.

Aflevering 5 – Suiker

In deze aflevering van 10 maart ontdekt Janny hoeveel suiker we ongemerkt te veel binnen krijgen en wat dat doet met ons brein. De resultaten vindt ze schokkend, vooral de hoeveelheid suiker die jongeren tegenwoordig binnenkrijgen. Om ze daar bewust van te maken, geeft Janny de tieners een lesje etiketten lezen. En ze laat zien hoe je een heerlijke mayonaise maakt, zonder suiker.

Aflevering 6 – Context

Elke dag maken we tientallen keuzes als het om eten gaat, maar hoe bewust maken we die keuzes eigenlijk? Naast proeven en ruiken spelen er veel meer factoren mee in onze omgeving die onze keuzes bepalen. In de laatste aflevering op 17 maart onderzoekt Janny hoe dat precies werkt. Geniet Janny net zo erg van haar bordje boerenkool met uitzicht op een tropisch strand? En op het festival Lowlands ontdekt Janny of je mensen kunt sturen naar gezondere en meer duurzame keuzes door de omgeving te veranderen.

Podcast

Er is ook een bijbehorende podcastserie die dieper ingaat op de relatie tussen eten en (de beïnvloeding van en door) onze zintuigen: “Janny over prikkels”. In 5 afleveringen komen 5 zintuigen aan bod. Kijk hier voor meer informatie.

Bron: Omroep MAX

Gepubliceerd op 10 februari 2023

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.