Nieuwe erkende GLI: Samen Sportief in Beweging

Vanaf 1 januari 2021 wordt “Samen Sportief in Beweging” als 4erkende gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) opgenomen in de basisverzekering. Dat werd aangekondigd door Vincent Fleurke, beleidsmedewerker Directie Zorgverzekeringen van het ministerie van VWS tijdens het digitale Symposium over de Gecombineerde Leefstijlinterventie op 23 november. Samen Sportief in Beweging is vooral geschikt voor mensen met een lage sociaaleconomische status. 

Beweging en voeding 

Samen Sportief in Beweging (SSiB) is de 4e erkende GLI in de zorgverzekering, naast CooL, Beweegkuur en SLIMMERDeelnemers starten onder leiding van een leefstijlcoach met een basiscursus van 8 weken, gericht op bewegen en gezonde voeding. Ze krijgen 2 keer per week een groepsbijeenkomst met een uur beweging onder leiding van een beweegprofessional. Daarnaast krijgen ze 1 keer per week een groepsbijeenkomst op het gebied van gezond eten onder leiding van een voedingsprofessional. De leefstijlcoach en beweegprofessional en/of de leefstijlcoach en voedingsprofessional kunnen verenigd zijn in 1 persoon. 

Samenwerkingsverband 

Bij SSiB wordt een samenwerkingsverband op wijkniveau gevormd, waarin zowel zorgverleners, welzijnswerkers als sport- als beweegaanbieders participeren. De organisatie is bijvoorbeeld in handen van een diëtistenpraktijk, fysiotherapiepraktijk, zorggroep, gezondheidscentrum, welzijnsorganisatie of sportvereniging. De basiscursus wordt uitgevoerd op een locatie waar de deelnemers tegelijkertijd kunnen sporten, zoals een oefenruimte van een beweegprofessional, gymzaal of sportschool. 

Beweging in de buurt 

De eerste weken van de basiscursus geeft de betrokken beweegprofessional de beweeglessen. Daarna worden deze lessen gegeven samen met verschillende sport- en beweegaanbieders uit de buurt. Zo kunnen deelnemers kijken welk soort sport- of beweegaanbod het beste aansluit bij hun wensen en fysieke mogelijkheden. Uiteindelijk draagt de beweegprofessional deelnemers geleidelijk over aan beweegaanbieders in de buurt.  

Voedingsprogramma 

Naast het beweegprogramma krijgen deelnemers in totaal 8 uur voedingsvoorlichting. Onderwerpen die daarbij aan bod komen: 

  • gezonde voeding met behulp van de Schijf van Vijf 
  • tussendoortjes 
  • wisselwerking tussen eetgedrag en gevoel (psychisch welbevinden) 
  • gezonde boodschappen doen 
  • gezonde keuzes tijdens moeilijke momenten 

Begeleiding en onderhoudsfase 

In totaal duurt SSiB 2 jaar, net als alle erkende GLI’sNa de basiscursus van 8 weken volgt een begeleidingsfase van 10 maanden, waarin de leefstijlcoach de voortgang van deelnemers evalueert en deelnemers motiveert in minimaal 3 terugkombijeenkomsten met de groep. Het 2e jaar is de onderhoudsfase, met minimaal 5 individuele contactmomenten van een half uur met de leefstijlcoach en 3 groepsbijeenkomsten van anderhalf uur. De nadruk ligt op het motiveren, om het aangeleerde gezonde gedrag vol te houden.  

Gepubliceerd op 27 november 2020

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.