Nieuwe Amerikaanse richtlijn over gebruik maagballon

Mensen met obesitas die het niet lukt om af te vallen, zouden baat hebben bij het gebruik van een endoscopisch ingebrachte maagballon. Deze behandeling is het meest succesvol als het wordt gecombineerd met een matig tot hoog intensief programma voor leefstijlverandering. Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen in de nieuwe richtlijn die is uitgebracht door de American Gastroenterological Association (AGA).

Effectiever dan standaardzorg

De nieuwe richtlijn is opgesteld na een uitgebreid literatuuronderzoek. Een endoscopische bariatrische ingreep, zoals de maagballon, noemen de auteurs een aantrekkelijk alternatief voor gewichtsverlies als gewoon afvallen niet lukt, omdat het zorgt voor langdurig gewichtsverlies, weinig complicaties met zich meebrengt en bij relatief veel patiënten ingezet kan worden. Het gebruik van een maagballon blijkt effectiever te zijn wat betreft gewichtsverlies en metabole parameters dan alleen een leefstijlinterventie, concluderen de onderzoekers. Een maagballon (vaak gecombineerd met voedingsadvies) leidt tot een gemiddeld gewichtsverlies van 7,0 kg na 6 maanden, 6,0 kg na 9 maanden en 4,4 kg na 12 maanden.

Gedeelde besluitvorming

Er worden geen aanbevelingen gedaan over wat voor soort maagballon wordt gekozen. Een ballon gevuld met vloeistof lijkt geassocieerd met meer gewichtsverlies, maar wordt over het algemeen minder goed verdragen en heeft qua veiligheid een minder goed profiel dan ballonnen gevuld met gas. Gedeelde besluitvorming met de patiënt is volgens AGA belangrijk om hierin een keuze te maken.

Leefstijlinterventie

Een aantal studies keek naar de combinatie van een maagballon met leefstijlinterventie. De meest gebruikte interventie was een aanpassing van de voeding zodra de ballon werd geplaatst, om het gewichtsverlies te vergroten en in stand te houden als de ballon weer was verwijderd. Door hoog of matig intensieve begeleiding was er in de 6 maanden na het verwijderen van de ballon aanhoudend gewichtsverlies te zien. Wat het effect is van andere leefstijlinterventies, zoals beweging, kan nog niet worden vastgesteld. Het combineren van de maagballon met op zijn minst een voedingsinterventie wordt sterk aangeraden.

Overige aanbevelingen

Om het risico op bloedingen te verkleinen moeten patiënten na inbrengen van de maagballon behandeld worden met protonpompremmers (PPI’s). Tijdens het dragen van de maagballon is het dagelijks gebruik van multivitaminen geïndiceerd om een tekort aan vitamine B1, foliumzuur, magnesium en kalium te voorkomen. Een standaard screening op tekorten is niet nodig. De meeste maagballonnen zijn gemaakt om na 6 maanden te worden verwijderd. De AGA adviseert om na deze periode een vervolgbehandeling te kiezen, zoals voedingsinterventies, medicamenteuze behandeling, een nieuwe maagballon of bariatrische chirurgie. Voordelen, risico’s en alternatieven moeten open besproken worden met de patiënt.

Endoscopische opties nog te onbekend

‘Endoscopische bariatrische therapie is een aantrekkelijke methode om gewicht te verliezen’, aldus onderzoeker en endoscopist Thiruvengadam Muniraj van de Yale School of Medicine. ‘Maar slechts minder dan 5 procent van de mensen met obesitas is zich bewust van de endoscopische opties om gewicht te verliezen. We hopen dat deze richtlijn leidt tot beter overleg tussen patiënten en zorgverleners om vast te stellen of een maagballon de beste optie is voor de individuele patiënt.’

Bron: AGA

Gepubliceerd op 15 april 2021

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.