Nieuw: diabetesboek speciaal voor Hindoestanen

Het succesvolle boek ”Diabetes type 2? Maak jezelf beter” is nu ook verschenen in een Hindoestaanse versie. Corinne Ellemeet, Tweede Kamerlid van GroenLinks, nam op 18 februari het eerste exemplaar in ontvangst. Voor dit boek werkten internist Hanno Pijl van het LUMC en diëtist Karine Hoenderdos samen met 2 apothekers van Hindoestaanse afkomst: Prem en Nandita Adhien. Zowel tekst als receptuur zijn aangepast.

Meer vegetarisch, meer pit

Vanwaar dit boek? Omdat bij mensen van Hindoestaanse afkomst het risico op diabetes type 2 groter is. In de NHG Stadaard Diabetes type 2 spreekt men van een prevalentie van 37 procent bij personen ouder dan 60 jaar. De grote lijn van het boek is gelijk gebleven: 10 stappen die er samen voor zorgen dat de lezer minder suiker en koolhydraten gaat eten, meer groenten gaat eten, meer gaat bewegen en meer aandacht krijgt voor ontspanning en slaap. Deze stappen zijn gecombineerd met achtergrondinformatie, weekmenu’s en recepten. De tekst in deze editie is aangepast aan de eet- en leefgewoontes van mensen van Hindoestaanse afkomst. Ook de receptuur en de weekmenu’s zijn veranderd: meer vegetarische recepten, geen recepten met rundvlees en varkensvlees, meer specerijen en Madame Jeanette pepers.

Politiek

Bij de overhandiging van het eerste exemplaar benadrukte Ellemeet dat het belangrijk is dat leefstijl bij diabetes type 2 op de politieke agenda komt en blijft. Niet alleen bij GroenLinks, want: ‘Dit belang overstijgt alle politieke partijen’. Bijzonder is dat het initiatief voor dit boek afkomstig is van 2 apothekers. Prem Adhien: ‘Logisch, want ook apothekers willen niet dat mensen nodeloos medicijnen gebruiken. Leefstijl is uiteindelijk het beste medicijn.’ Voeding Leeft heeft deze speciale uitgave financieel mede mogelijk gemaakt.

Video

Kijk hier voor een korte video van de overhandiging van het Diabetes boek voor Hindoestanen in de Tweede kamer op 18 februari 2020.

 

Wil je het boek bestellen? Dat kan bij Bol. 

Gepubliceerd op 24 februari 2020

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.