Netflix-serie over tweelingstudie

Een nieuwe documentairereeks op Netflix gaat over een 8 weken durende tweelingstudie, waarbij een omnivore voeding wordt vergeleken met een veganistische voeding. Het veganistische dieet lijkt de “winnaar” als het gaat om cardiovasculaire voordelen. Er is echter ook kritiek.

You are what you eat

In de serie worden 22 tweelingen gevolgd die meedoen aan een voedingsexperiment van de Stanford University. De ene helft van de tweeling krijgt een omnivoor dieet, de ander een veganistisch dieet. Beide voedingen zijn gezond van samenstelling, met veel groenten en fruit, volkoren granen en weinig suiker. De deelnemers mogen zoveel eten als ze willen. In de eerste 4 weken krijgen ze de hoofdmaaltijden thuisbezorgd, in de rest van het experiment stellen ze hun eigen maaltijden samen. De film is een populaire weergave van de studie, die in JAMA is gepubliceerd.

Resultaten

Na 8 weken was het LDL-gehalte in de vegangroep gedaald, net zoals het nuchter insuline en het lichaamsgewicht. De vegangroep at gemiddeld 200 kilocalorieën minder per dag dan de omnivore groep, terwijl beide groepen zoveel mochten eten als ze wilden. Negatief was dat het vitamine B12-peil was gedaald bij de deelnemers met een veganistisch dieet. Volgens de onderzoekers zijn deze resultaten een aanwijzing dat een meer plantaardig dieet kan beschermen tegen hart- en vaatziekten.

Kritiek

Natuurlijk is er ook kritiek op de studie. De American Council on Science and Health claimt bijvoorbeeld dat de deelnemers van zichzelf al heel gezond zijn en dat de verschillen in biomarkers (zoals LDL-cholesterol) in beide groepen in de gezonde range lagen. Bovendien gaan volgens deze Council de resultaten alleen om biomarkers, en niet om gezondheid. Er is online meer kritiek te vinden op de opzet van de studie, maar de beroemde voedingsonderzoeker Marion Nestle schrijft in haar blog Food Politics: ‘Het idee van de tweelingstudie is slim en aantrekkelijk, het is logisch dat er veel media-aandacht voor is (..). Dit is verder bewijs voor de positieve effecten van een voeding die grotendeels plantaardig is.’

Bron: Food Politics

Gepubliceerd op 17 januari 2024

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. Loes 24 januari 2024 at 13:17 - Reply

    mbt spiermassa het was overduidelijk dat de vegan deelnemers te weinig aten en niet handige voedingskeuzes maakte ( een burger met een champignon erop.. en sla..) Tevens was er een die bang was voor de koolhydraten van het vegan dieet. Wat eigenlijk heel triest is dat mensen bang zijn voor gezonde koolhydraten. Dus ze aten te weinig en waarschijnlijk niet goed samengestelde maaltijden. Als je je hele leven geleerd hebt op een bepaalde manier te eten en je moet omschakelen naar iets anders is educatie gewoon erg belangrijk. Nimai die hem begeleide had geen spiermassa probleem terwijl hij zijn hele leven nooit vlees gegeten heeft van baby af aan. Zijn voeding is goed afgesteld op zijn doelen. Dus het geeft aan hoe belangrijk educatie en aandacht voor het individueel is. Maar het zegt niet dat iedereen daardoor dit soort problemen krijgt. bij goede educatie wordt het vanzelf normaal en vanzelfsprekend om ‘volwaardig plantaardig’ te eten en de doelen te bereiken die je wilt. Indien je dat wilt natuurlijk :)

    • Beroep - Anders
    • Indien anders - voedingsdeskundige
    • Connie 30 januari 2024 at 11:00

      Waarom denk je Loes, dat de mensen op het vegan dieet te weinig aten? Tijdens één deel van de studie kregen alle deelnemers hun maaltijden aangeleverd toch? Ik zou denken dat ze dan in ieder geval een behoorlijke periode goede praktische educatie hebben ontvangen t.a.v. van hoeveelheden, eiwitten en koolhydraten. Ik doe enorm mijn best in de praktijk als diëtist om goede educatie te geven, maar als ik het menu van vegan etende mensen die weg willen blijven van eiwitpoeders uit soja/erwten en bewerkte burgers etc. nareken, dan is het echt moeilijk om de voedingswaarde doelen te behalen. Dat gaat vrijwel altijd om goed gemotiveerde patiënten.

      • Beroep - Diëtist
  2. Connie 24 januari 2024 at 08:01 - Reply

    Erg vegan-positive gebracht inderdaad, maar toen ik wat beter naar de getallen keek, schrok ik toch enorm van het grotere spiermassa verlies aan de vegan tweeling kant. Spiermassa is een belangrijke component van gezond ouder worden.

    • Beroep - Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.